KURARA Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 WitamNiedawno zakupiłm moto jak w temacie.Mam myśle że drobny problem a mianowicie zdaje mi sie że jest trochę lużny przypuszczam łańcuch przeniesienia napędu w silniku co jest słyszalne delikatnym stukaniem przy ok 2tyś obrotów silnika .Na wolnych obrotach i tak do 2 tys jest zupełna cisza.I tu moje pytanie czy to norma czy łańcuch jest nieco lużny a jak lużny to jak go wyregulować.Głównie chodzi mi o to jaki ma mieć luz i w którym miejscu to mierzyć.Pozdr.Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Znafca Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Witaj, w tym silniku nie ma takiego łańcucha, musisz szukać innej przyczyny tego stukania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calmicoko Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 W vulkanie 750 napęd przenoszony jest przez kardan ,jeśli słychać stuki w silniku to może byc np;jeden z łancuchów rozrządu ,ale też nie jest powiedziane ,jesli nie jestes w temacie to zleć zlokalizowanie usterki , komus co sie zna na tym. pozdrowienia od vn750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURARA Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 calmicoko napisał: W vulkanie 750 napęd przenoszony jest przez kardan ,jeśli słychać stuki w silniku to może byc np;jeden z łancuchów rozrządu ,ale też nie jest powiedziane ,jesli nie jestes w temacie to zleć zlokalizowanie usterki , komus co sie zna na tym. pozdrowienia od vn750 Zgadza sie. Może źle sie wyraziłem chodziło mi o łańcuszki rozrządu.Ściągnolem sobie manuala i na jednym ze zdjęc widziałem jakies cięgło do regulacji po prawej stronie silnika .Jak wiesz o co mi chodzi to odpisz do czego to jest.Wyczytałem też że to cięgło w kształcie pręta nagwintowane z obu stron jest kontrowane nakrętkami i ma podany przedział regulacji tzn podany jest max.szer na jaką można je przedłużyc.Na zdjęciu niewyraźnie to widac ale myśle że tym reguluje sie naciąg ktoregoś z łańcuchów a jest to w miejscu gdzie dochodzą stuki.Pozdr KURARA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwoj Opublikowano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 cześćw VN 750 napinacze łańcuszków rozrządu są sprężynowe, zerknij w historię tematów na forum jest tego całkiem sporo. pozdro bwoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calmicoko Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Łancuszki są naciągane automatycznie przez własnie sprężyne jak wspomniał bwoj,bywa tak czasami że spreżyna wyciagnie sie na swoją długość i jej zabraknie do naciągniecia lub sie zawiesi w tym napinaczu lub pęknie, bo moze sie też tak zdarzyć.Napinacze sa dwa jeden z lewej strony na pierwszym cylindrze drugi z prawej strony na drugim,więcej regulacji tam niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi