Skocz do zawartości

Czy Honda NS1 i NSR 125 mają taki sam punkt zapłonu?

Mirooo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem sie dowiedzieć czy Honda ns1 i nsr 125 mają taki sam punkt zapłonu?

Dokładnie chodzi mi oto czy do NS1 podejdzie moduł zapłonowy od nsr 125.

Czy ktoś sprawdzał ?? Prosze o napisanie ewentualnie swoich doświadczeń z modułami.

Pozdro

To nie modol zaplonowy wyznacza pkt zaplonu i czas kiedy pojawia sie iskra tylko impulsator daje ten sygna;.jest on zgrany z magnesem na kole magnesowym ktrego to polozenie jest scisle zgrane z polozeniem tloka.modol zaplonowy tylko odbiera sygnal z impulsatora i puscza prad z cewki zasilajacej na cewke wsyokiego napiecia.wtedy pojawia sie iskra.watpie ze do ns1 podejdzie modol ze wzgledu na ruznice natrezen pradu pradic obu tych modeli.Nsr ma jzu wianek a ns1 cewki zwykle.napewno pdopasuje od mbx,mtx bo ma ten sam zaplon pzdr.

Zaplony CDI to nie taki pikus ze tylko lapie z impulsatora i daje na cewke zaplonowa. Impuls jest podany do modulu nieco wczesniej przed GMP a modul dobiera opoznienie impulsu do cewki w zaleznosci od obrotow

silnika. W elektronicznych zaplonach jest dynamiczny kat wyprzedzenia zaplonu (co rowniez daje nieco mocy).

Co do teorii o pradnicy to nie powinno miec to znaczenia a przynajmniej wydaje mi sie ze nie gdyz jezeli jest napiecie instalacji takie samo (a pewnie jest 12V) to natezenie nie ma nic do rzeczy, modol sobie wezmie ile bedzie chcial. Rozumiem ze mowiac o cewkach i wiencu to roznica lezyw tym ze w ns-1 jest pradnica a w NSR jest alternator ...

Oczywiscie nie znam sie na tych szczegolnych modelach wiec nie odpowiem na pytanie czy napewno bedzie pasowac, niemniej moje zdanie jest powyzej :banghead: