Skocz do zawartości

Jak sprawdzić silnik crossa czy jest w dobrym stanie??

wilk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Jakie znacie sposoby na sprawdzenie wyczynowego silnika 2T od 125-250ccm??Niektórzy podobno słuchają czy pierścienie nie dzwonią...a inni powoli ręką sprawdzają kopniakiem poruszając..no i jeżeli tłok idzie dość z dużym oporem to jest OK. a jak leci jak w maśle to kicha;/ napiszcie jakie w macie metody:)

pozdrawiam!!

Rozgrzej moto i zostaw na luzie. Wtedy musi ładnie chodzic na wolnych obrotach, a jak nagle dasz gazu to nie może się zadławić. Jak na biegu jałowym bedzie sie dusił po dodaniu gazu i ragulacja gaźnika nic nie daje, to tłok do wymiany.

Edytowane przez endurowiec

Moja odpowiedz na takie samo pytanie z przed ładnych paru miesięcy. Czyli zawsze mozna użyć opcji szukaj...

Kiedyś włansie jak bylem na kupinie pierwszego wyczyna tak sie zastaniawiałem jakie ma być to cisnienie itp i zaptytałem sie w serwisie a tam mi odpowiedzieli: "ooookooło 10 - 11 atm. ale po co CI to wiedzieć skoro i tak za 2-4 miesięcy bedziesz zmieniał tłok i kompresja bedzie ok :smile: Jak kupujesz crossa to posłuchaj czy silnik nie tłucze sie jak stary silnik diesla w polonezie truck i czy nie dzwoni przy puszczaniu z gazu bo te objawy oznaczają grubszą robote korby i wału itp itd"

Pozatym wyszedłem z załozenia ze crossa najlepiej jak dla mnei kupić do remontu za małą kase i dołozyć do niego tyle kasy zeby wyrównała sie róznica do wartości rynkowej :P przykładowo moto z 2000r warte 11000 kupujesz za 8 do remontu i ładujesz w niego te 3000 i masz full remont i jesteś na 100% pewien ze wszystko jest na tip top :)

jesli to bedize KTM to on zawsze szmery i szumy emituje ale jak odgłosy te mina po wciśnięciu sprzęgła to znaczy ze wszystko jest tak jak powinno.

Edytowane przez Gawron