DZIADU Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 Chciałbym zapytać czy znacie jakieś szczególnie powtarzające się usterki i wady w XJR 1200? Konkretniej chodzi mi o łańcuszki alternatora - czy dzieje się tu coś ciekawszego niż w serii FZ/FZR? Oraz czy często pojawiaja się problemy ze sprzęgiełkiem rozrusznika? Czy w leciwej już niestety XJR 1200 istnieje cokolwiek czego należy się bać pod względem wysokich kosztów i skomplikowania naprawy? P.S. Tak już prawie zdecyowałem się na motonga, w grę wchodzi również ZRX 1100 - ten podobno nie ma żadnych istotnych wad oprócz ceny :( Cytuj Tylko głupiec ma na wszystko gotową odpowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GANER Opublikowano 27 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 (edytowane) Witam Co do awaryjnosci ,to nie ma sie do czego przyczepić,pancerne silniki,troche wiotka rama(poprawione w XJR1300).Sprzegło rozrusznika ,był z nim problem tylko w pierwszym roku produkcji tj 1995 potem po 1996 poprawione.W związku z tym ze jest to silnik chłodzony powietrzem należy czesto kontrolowac stan oleju ,lepiej lekko pod max(mniej sie grzeje).Typowe dla Yamahy to odgłosy sprzegła ustające po nacisnieciu klamki,oraz cykające zawory(nic z tym nie zrobisz).U mnie po przebiegu ok 50 tys zaczął cieknąc siłownik sprzęgła,po wymianie uszczelniaczy problem powrócił po około 2000km, wymieniłem cały siłownik.Mój sprzet ma nakulane w tej chwili 146 tys cały czas na full syntetyku,nic nie cieknie, nie stuka (poza sprzegłem).Łancuch napedu alternatora wymieniłem razem z łancuchem rozrzadu po około78 tys.(rozkładałem silnik bo padło łożysko w skrzyni,wiec przy okazji wymieniłem łańcuchy).Jesli masz jakies pytanie wal na priv.Pozdrawiam Grzesiek Edytowane 28 Lipca 2007 przez GANER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi