maxior132 Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 Czesć all.Mam Yamahe DT 80 i moje zębatki nie są w najlepszym stanie,a kolega powiedzial żebym sobie kupił tzw"Zębatki Siłowe",czy jest coś takiego ??.Jestem nowicjuszem i niemam zielonego pojęcia co to takiego i czy będzie silniejsza ? PROŚBA POWIEDZCIE MI COŚ O NICH !! :notworthy: -Moje gg (1753018),lub Skype (maxior13290) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 Hehehe ciekawa nazwa "zębatki siłowe" :notworthy: chodziło pewnie koledze o zebatki które dadzą ci większy moment obrotowy na kole czyli zębatki z nieco inna iloscią zebów powodujące zmianę przełozenia końcowego między silnikiem a kołem :clap: Sprowadź się to do tego iż kupuje się jako zębatkę zdawczą (ta przy skrzyni biegów) zębatkę o mniejszej ilości zębów niż oryginalna a na koło zębatkę o większej ilości zębów :D Powoduje to ze motor będzie lepiej orał ziemie i przyspieszał ale w skrajnych przypadkach możesz sporo stracić na prędkości. Niemniej ja bym Ci proponował na początek kupić zębatkę zdawczą mniejszą o 2 żeby a tylna na kole zostawić standard....jeden ząb z przodu to tak jak 3 z tyłu :D zatem zmienisz wystarczająco przełożenie żeby poczuć różnice ale nie stracisz na prędkości za wiele. Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabud Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Maxior mi nie chodziło o „ zębatki siłowe” :lalag: , tylko jak się pytałeś jak zwiększyć zrywność to ci powiedziałem, żebyś kupił sobie zębatki na moc, tzn. terenowe. Jak ci naprawdę zależy na zrywności to kup sobie powiedzmy 12-13 zębów na przód i 55-57 zębów na tył, ale musisz liczyć z tym, ze prędkość twojego moto drastycznie spadnie, a biegi będą cholernie krótkie, lecz coś za coś. Ja bym radził ci na razie dobrze dotrzeć moto, a później martwić się o zębatki, bo teraz na takich zębatkach to na ulicy byś go zatarł, bo byś jechał 50-60 km/h, a obroty by były kosmiczne. Dotrzesz to się zobaczy… :icon_question: PS. Dlaczego nie jeździsz ostatnio? PS.2 Moja rada: jak chcesz zadać jakieś pytanie to nie zakładaj za każdym razem nowego tematu, tylko pisz w Wszystko o Yamaha DT 50, 80, 125… Po pierwsze, tam więcej osób udzieli ci odpowiedzi, a po drugie jak będziesz zakładał kolejne tematy to polecą ostrzeżenia… :flesje: PS.3 Tak jak ci mówiłem mieszanka 1:25, czyli na 5 l wachy, 200 ml oleju ( Midland, Castrol) Pozdro. i do zobaczenia Maxior w terenie. :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 PS.3 Tak jak ci mówiłem mieszanka 1:25, czyli na 5 l wachy, 200 ml oleju ( Midland, Castrol) to nie jest kosa spalinowa,1:35 na docieranie wystarczy, a później 1:50 Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strugal Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 co sie moze dziac od mieszanki 1:25 moto mocno na takiej nie kopciło i smigało niezle , zrobilem tak przez pomyłke wiem ze ma byc 1:50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 co sie moze dziac od mieszanki 1:25 moto mocno na takiej nie kopciło i smigało niezle , zrobilem tak przez pomyłke wiem ze ma byc 1:50 w takim przypadku niekoniecznie caly olej musi sie spalic, po drugie wytworzy sie duzo wieksza ilosc nagaru, ktora na dluzsza mete przyblokuje ci uklad wydechowy. a i po trzecie ilosc nagaru w skrajnych przypadkach moze nawet zapiec ci pierscienie, przez co stracisz na mocy(kompresja- pierscienie nie beda sprezynowac, tylko "przykleja" sie do tloka i tyle) pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxior132 Opublikowano 16 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 RE: Niesmigam bo jestem chory ale moge wychodzic na dwór.Fajnie byloby jakbyś wpadl do mnie ;p :icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi