Skocz do zawartości

Pchanie Motocykla

Rekomendowane odpowiedzi

Na co potrzeba uprawnien na pojazdy czy pojazdy mechaniczne - silnikowe ?

:P

Wsiądź do autobusu, zwolnij hamulec i zjedź sobie z górki prosto w ramiona drogówki (nie mając prawka, oczywiście). Ciekawy jestem ile mandatu Ci przywalą. Chociaż może Ci darują, bo położą się ze śmiechu na ziemi na Twoje tłumaczenie, że przecież silnik jest wyłączony :P

hikor

Wsiądź do autobusu, zwolnij hamulec i zjedź sobie z górki prosto w ramiona drogówki (nie mając prawka, oczywiście). Ciekawy jestem ile mandatu Ci przywalą. Chociaż może Ci darują, bo położą się ze śmiechu na ziemi na Twoje tłumaczenie, że przecież silnik jest wyłączony :D

hikor

he, he przyklad dobry :) troche, kuleje ale dobry. kolega nie pytal o autobus, jak widzisz zalezy rowniez od sytuacji. Co innego pomoc w wypadku awari, co innego chec przejazdzki z wylaczonym silnikiem. Przypomina mi sie historia wypadku na skrzyzowaniu w ktorym bral udzial Porscze 944. Policji cos nie paasowalo, otworzyli maske a tam brak silnika. :D

:P

Za siedznie w samochodzie na dorodze publicznej na miejscu kierowcy bez prawka z wyłączonym silnikiem można dostac mandat to za to tymbardziej

HA HA HA :D

Ubawiłeś mnie ty do lez......A jak już się pozbierałem to fakt masz rację można dostać mandat w takiej sytuacji.....za złe parkowanie:) :)

St.

Dobra postaram sie to wyjaśnić niedowiarkom. A więc tak akcjia działa się kilka lat temu jechałem oglądać Honde MBX która sie stała moim przyszłym nabytkiem. Taty samochód popsuł sie wiec wzielismy mamy Cinquecento 700 (czy jak się tam to pisze) dla bardzie zorientowanych jest tam japoński gaznik podcisnieniowy z masą wężyków a jak wiadomo nasze drogi sa jakie są dlatego czesto owe wężyki sie luzują i spadają i to miało miejsce wtedy. Na wolnych samochód chodził normalnie jednak po dodaniu gaz dusił się i zaczynał gasnąć więc zjechaliśmy na pobocze i tata kazał mi wejść na miejsce kierowcy żeby dodawac gazu a on w tym czasie patrzył co sie dzieje pod maska. Jak zwykle w takich momentach pojawiła sie jak zwykle uprzejma policja. Jedne z policjantów zapytał się czy nie potrzebuje pomocy natomiast drgi zobaczył mnie "za kierownicą" natychmiast kazał mi wysiadać i wtedy poczłem że robi sie niewesoło. Natychmiast doskoczył do taty i powiedział czy wie co grozi za kierowanie pojazdem bez uprawnieN i co gorsza za zgoda opiekna. Na początku nie chwycilismy o co chodzi jednk pozniej zostalismy "olśnieni" przez pana policjanta że chodzi o mnie siedzącego na miejscu kierowcy. Chcieli juz pisac mandat itd jednak udało sie jakoś "dogadać" i odjechali. Więc jak widać chyba jest to karalne albo chciali sobie poprostu zarobić na nie świadomych niczego obywatelach.

W pierwszym poście miało byc z włączonym silnikiem a nie z wyłączonym

Pozdrawiam

Edytowane przez Damiano_2013

(...)

W pierwszym poście miało byc z włączonym silnikiem a nie z wyłączonym

(...)

Widzisz teraz to lepiej wygląda:) Szczerze mówiąc to policjnat raczej zrozumiał że gdybyście nie przyjeli mandatu w sądzie grodzkim byście wygrali.

St.

Trudno powiedzieć jakby nie parzeć byłem uczestnikiem ruchu bo staliśmy na poboczu a jak wiadomo pobocze to jeszcze droga i w dodatku ja za kierownicą z wlączonym silnikiem.... Może bysmy wygrali ale jak to mówią polak madry po szkodzie a co by było gdyby był na to paragraf??? Wtedy w grodzkim lipa....

Pozdrawiam

Ok panie i panowie jestem świadomy, że zmienie teraz temat ale stwierdziłem, że nie ma sensu zakładać nowego... Ok więc co gdy mam prawo jazdy prowadze motocykl jezdnią (oczywiście moto dopuszczone do ruchu tzn. opłacone zarejestrowane itd.) i jestem w tym samym momencie nietrzeźwy ? Wiem, że dla Was pytanie banalne no ale sam nie wiem bo na przykład u mnie panowie niebiescy gdy widzą rowerzystę bez światła (trzeźwego lub nie) to każą prowadzić rower do samego domu... A więc jak to będzie w tym przypadku ?

Ok panie i panowie jestem świadomy, że zmienie teraz temat ale stwierdziłem, że nie ma sensu zakładać nowego... Ok więc co gdy mam prawo jazdy prowadze motocykl jezdnią (oczywiście moto dopuszczone do ruchu tzn. opłacone zarejestrowane itd.) i jestem w tym samym momencie nietrzeźwy ? Wiem, że dla Was pytanie banalne no ale sam nie wiem bo na przykład u mnie panowie niebiescy gdy widzą rowerzystę bez światła (trzeźwego lub nie) to każą prowadzić rower do samego domu... A więc jak to będzie w tym przypadku ?

cytuje kolege ,,Raio'' - który to w podobnym temacie zgasil mnie po calej lini

Zgodnie z art. 2 pkt 18 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym

(Dz. U. z 2005r Nr 108 poz. 908) pieszym jest cyt. ,,... osoba znajdująca się poza pojazdem na drodze i niewykonująca na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszająca się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierująca rowerem pod opieką osoby dorosłej”.

A co za tym idzie:

Art. 11. 1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.

Z tego wydaje mi sie ze mozna pchac motocykl kompletnie zalanym poniewaz jestes traktowany jako pieszy a w polsce poki co pieszy moze byc pijany

Jak nie kijem go, to pałą :biggrin: Jeśli koleś będzie bełkotliwie rzucał paragrafami, to go na wytrzeźwiałkę wezmą i tyle :crossy: No, ale mandatu nie dostanie.. w zamian rachunek za "hotel" :banghead: