PrzemekB Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Podbijam temat bo coraz bliżej do wyjazdu w Szwajcarskie Alpy :notworthy:Jak jest z międzynarodowym prawem jazdy? Znajduje wiele informacji, że wcale nie muszę go wyrabiać i mogę spokojnie bez żadnych konsekwencji jeździć na tym wydanym przez Polskę jako kraj UE. ps: a z wydechami dalej nie wiem co robić :icon_mrgreen:W Austrii nas kontrolowali i wszystko było OK (plastikowe prawko ze znaczkiem UE). A z wydechami to tak jak u nas- jak nie odkręcasz ludziom pod oknami o 23-ciej to nie dzwonią na Policję co jest zrozumiałe. Sam najlepiej oceń czy można tym dobujać się w Alpy bez stoperów w uszach i bez uszkodzonego słuchu.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foks Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Austria jest w UE więc tam nie ma problemu, Szwajcaria nie jest w UE i teoretycznie wymagają międzynarodowe prawo jazdy, jednak na wielu stronach wyczytałem, że bez niego nic się nie stanie a na stronie MSZ w ogóle nie ma informacji o obowiązku takiego prawka... A wydechy... w nocy nie zamierzam ale są przeraźliwie głośne :icon_biggrin: Cytuj Kawasaki GPZ500S 1991 -> Honda CBR 600 F3 1998 -> Suzuki GSX-R 750 K7 -> Suzuki DRZ 400 SM K5 -> Triumph Street Triple R 2014 & Vespa ET4 125 2004 -> BMW R NineT 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 (edytowane) Szwajcaria nie jest w UE i teoretycznie wymagają międzynarodowe prawo jazdy przejechaliśmy przez Szwajcarię nie zastanawiając się nawet nad tym, pewnie tak samo jak setki innych Polaków :biggrin:P.S. Jak Ci to spać nie daje to skontaktuj się może z ludźmi z TEGO portalu. Oni pewnie to wiedzą. Pozdro Edytowane 26 Maja 2008 przez PrzemekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foks Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Bardzo dziękuję za pomoc ;) Jestem uspokojony :Pps: a może jakieś rady a propos Szwajcarii? Chcemy tam się 2 dni pokręcić bazując pod Zurichem. Winkle, góry to jest to co tygryski lubią najbardziej... Może jesteś w stanie mi pomóc w oszacowaniu ile da się dziennie robić kaemów po tamtych górskich trasach... Cytuj Kawasaki GPZ500S 1991 -> Honda CBR 600 F3 1998 -> Suzuki GSX-R 750 K7 -> Suzuki DRZ 400 SM K5 -> Triumph Street Triple R 2014 & Vespa ET4 125 2004 -> BMW R NineT 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Bardzo dziękuję za pomoc :biggrin: Jestem uspokojony :Pps: a może jakieś rady a propos Szwajcarii? Chcemy tam się 2 dni pokręcić bazując pod Zurichem. Winkle, góry to jest to co tygryski lubią najbardziej... Może jesteś w stanie mi pomóc w oszacowaniu ile da się dziennie robić kaemów po tamtych górskich trasach...Nie bardzo mogę Ci pomóc bo tylko przejechaliśmy wzdłuż Szwajcarię zaliczając 2 przełęcze. Generalnie to mały kraj i ludzie jadą baaaaardzo przepisowo. Jak jest 50 to jadą 50 i ani kilometra więcej :) Zawsze liczę po górzystych terenach średnią 40-50 kilosów w godzinę. Co kawałek coś ciekawego, fotka i tak to wychodzi. Obowiązkowa jest winieta, która do tanich nie należy. W tym roku planuję pokręcić się tam przez tydzień (bez międzynarodowego prawka :cool: ) to będę wiedział coś więcej. P.S. Życzymy pogody i udanego wyjazdu :) Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foks Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 A dziękuję, dziękuję. My zamierzamy się tam pokręcić 3-4 dni na początku lipca więc jeśli nas nie zamkną w więzieniu to po powrocie z chęcią podzielę się wrażeniami i radami które może i Tobie się przydadzą :icon_mrgreen: Cytuj Kawasaki GPZ500S 1991 -> Honda CBR 600 F3 1998 -> Suzuki GSX-R 750 K7 -> Suzuki DRZ 400 SM K5 -> Triumph Street Triple R 2014 & Vespa ET4 125 2004 -> BMW R NineT 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 (edytowane) A dziękuję, dziękuję. My zamierzamy się tam pokręcić 3-4 dni na początku lipca więc jeśli nas nie zamkną w więzieniu to po powrocie z chęcią podzielę się wrażeniami i radami które może i Tobie się przydadzą ;)A co, na włam jedziecie? ;) Nie będzie tak źle. Rady chętnie przyjmę, czekam z niecierpliwością :bigrazz: Pozdro Edytowane 29 Maja 2008 przez PrzemekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foks Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Na włam to nie ale wg taryfikatora za przekroczenie prędkości powyżej 49km/h jest kara 800 CHF oraz możliwość osadzenia w areszcie na 7 dni :) ps; rady pewnie dla takiego starego wygi turystycznego (szacun za słynne fotki na bikepics) nie będą czymś nowym ale i tak się podzielimy wrażeniami z tour de alp na 3 motocykle :) Cytuj Kawasaki GPZ500S 1991 -> Honda CBR 600 F3 1998 -> Suzuki GSX-R 750 K7 -> Suzuki DRZ 400 SM K5 -> Triumph Street Triple R 2014 & Vespa ET4 125 2004 -> BMW R NineT 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 ps; rady pewnie dla takiego starego wygi turystycznego nie żartuj :bigrazz: ale i tak się podzielimy wrażeniami z tour de alp na 3 motocykle ;)zatem czekam na relację :flesje: Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek(gflsh) Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Hej, mam nadzieję, że wybaczycie podpięcie się pod temat. Ile trzeba liczyć czasu na dojazd do i powrót ze Szwajcarii (do centrum Polski - Warszawa i okolice)? Po półtora dnia w każdą stronę? Dwa? Jechałbym niestety ze "świeżakiem", w dodatku na codzień mieszkającym w cywilizowanym kraju, więc ostre poginanie (szczególnie po Polsce) absolutnie nie wchodziłoby w rachubę. Problem czasu dojazdu wynika stąd, że na ewentualną wycieczkę moglibyśmy poświęcić cztery, maksimum pięć dni. Jeśli dojazd i powrót miałyby zająć 80% czasu to chyba nie warto :wink: Tak się jeszcze zastanawiam, czy jest jakaś możliwość dotarcia tam z motocyklami ale nie na motocyklach - zapakować do pociągu czy na TIRa jakiegoś... Ma ktoś doświadczenia w tej dziedzinie? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Szwajcaria Dwa lata temu natknalem sie jadac moto na calkiem spora ilosc suszarek, zwykle przy wyjezdzie z tunelu, ale i inne miejsca sie trafialy. W zeszlym roku chwila nieuwagi, przekroczylem w terenie zabudowanym ( Zürich ) 6 km/h = 140,- SF = ca. 70 € W tym roku 1200 km po CH nie widzialem ani jednego suszarkowego, nie musze jednak dodawac jak jezdze :crossy: Niemcy Nie czepiaja sie obecnie do pojazdow zarejestrowanych w innych krajach, ychoda z zalozenia, ze od tego sa tamtejsze policje. Co do kar to kiedys dalsza jazda byla zabroniona, obecnie jezeli juz, € 20,- i jedzie sie dalej. Chaczyk tylko moze byc w tym, czy znamy na tyle jezyk i potrafimy sie z panemm DDR'owcem wyklocic. :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi