Skocz do zawartości

Żaróweczki 6V 3W Osa

Gość Padza
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dioda prostownicza, to taki elemencik, który prostuje prąd tzn. pozostawia + (obcina prąd ujemny - , który rozłodowywałby akumulator).

Wirujące koło magnesowe wokół cewki ładowania (to ta najmniejsza) powoduje przepływ prądu w jej uwojeniach.

Wykres napięcia powstającego na cewce w czasie, to regularna (lub mniej regularna) sinusoida, dioda pozostawia tylko to napięcie które jest większe od zera. >0

Tak więc napięcie poprowadzone poprzez diodę nie jest ciągłe, ale zmienia się cały czas od zera 0 do do 6V (teoretycznie, bo w rzeczywistości jest dużo mniejsze).

Selen podobno się utlenia pod wpływem czasu i prostownik selenowy ma coraz mniejszą sprawność. Ja osobiście nie zauważyłem, że na diodzie, ładowanie jakoś się znacząco poprawiło, ale jak zmieniłem, to zmieniłem.

Żarówki od pozycyjnych z tyłu i z przodu oraz hamulca mam takie same o końcówkach takich jak samochodowe.

Jeżeli jakieś błędy popełniłem, to proszę mnie poprawić

Dzieki za odpowiedz :banghead:

Już wiem jakich żarówek szukasz. Mam taką w przedniej lampie WFM - pozycja 6V z końcówką taką jaką mają teraz standardowe żarówki samochodowe np 12V 21/5W.

Akurat żarówka 12V 21/5W jest dwuwłóknowa i troszeczke inną ma końcówke.

Chodzi o żarówki jednowłóknowe takie jak pod nr 7: http://www.sklepmotocyklowy.pl/index.php?s...leProd&nr_tab=2

Chodziło mi własnie o samą końcówkę a w szczególności średnicę podstawy żarówki.

Widzę, że generalnie można dostać takie żarówki. Powiedz, jaki masz akumulator ?

Żarówki są wszystkie inne oprócz takich jak mnie interesują.

Akumulator mam typ: B49-6 8Ah. Ten jest firmy Sprint, czy jakoś tak, ale inne firmy też robią ten typ. Pasuje idealnie w puszkę, kupiony w inter-cars, koszt to ~jakieś 80-90 zł.

Niestety odpowiedni akumulator 7Ah, nie pasował zupełnie wymiarami.

• 3 tygodnie później...