buba6 Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 na kazdym bazarze motocyklowym, jest takie malzenstwo, sprzedaje czesci do junaka z zoltego starego forda busa, oni maja 6v Cytuj Nowoczesne telewizory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Occult Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 Dioda prostownicza, to taki elemencik, który prostuje prąd tzn. pozostawia + (obcina prąd ujemny - , który rozłodowywałby akumulator).Wirujące koło magnesowe wokół cewki ładowania (to ta najmniejsza) powoduje przepływ prądu w jej uwojeniach.Wykres napięcia powstającego na cewce w czasie, to regularna (lub mniej regularna) sinusoida, dioda pozostawia tylko to napięcie które jest większe od zera. >0Tak więc napięcie poprowadzone poprzez diodę nie jest ciągłe, ale zmienia się cały czas od zera 0 do do 6V (teoretycznie, bo w rzeczywistości jest dużo mniejsze). Selen podobno się utlenia pod wpływem czasu i prostownik selenowy ma coraz mniejszą sprawność. Ja osobiście nie zauważyłem, że na diodzie, ładowanie jakoś się znacząco poprawiło, ale jak zmieniłem, to zmieniłem. Żarówki od pozycyjnych z tyłu i z przodu oraz hamulca mam takie same o końcówkach takich jak samochodowe. Jeżeli jakieś błędy popełniłem, to proszę mnie poprawić Dzieki za odpowiedz :banghead: Już wiem jakich żarówek szukasz. Mam taką w przedniej lampie WFM - pozycja 6V z końcówką taką jaką mają teraz standardowe żarówki samochodowe np 12V 21/5W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Padza Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 Akurat żarówka 12V 21/5W jest dwuwłóknowa i troszeczke inną ma końcówke. Chodzi o żarówki jednowłóknowe takie jak pod nr 7: http://www.sklepmotocyklowy.pl/index.php?s...leProd&nr_tab=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Occult Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 Akurat żarówka 12V 21/5W jest dwuwłóknowa i troszeczke inną ma końcówke. Chodzi o żarówki jednowłóknowe takie jak pod nr 7: http://www.sklepmotocyklowy.pl/index.php?s...leProd&nr_tab=2 Chodziło mi własnie o samą końcówkę a w szczególności średnicę podstawy żarówki. Widzę, że generalnie można dostać takie żarówki. Powiedz, jaki masz akumulator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Padza Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 Żarówki są wszystkie inne oprócz takich jak mnie interesują. Akumulator mam typ: B49-6 8Ah. Ten jest firmy Sprint, czy jakoś tak, ale inne firmy też robią ten typ. Pasuje idealnie w puszkę, kupiony w inter-cars, koszt to ~jakieś 80-90 zł. Niestety odpowiedni akumulator 7Ah, nie pasował zupełnie wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Occult Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Kurde, dzisiaj kupiłem taką żarówkę na Ząbkowskiej. 6V5W do pozycji w przednim świetle WFM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi