tmi Opublikowano 30 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Dzisiaj jadąc samochodem mijałem się z samochodem ciężarowym przewożącym drzewo. Na obszarze zabudowanym (właściwie to już na pograniczu - ja wyjeżdzałem, drzewo wjeżdzało na obszar zabudowany) niefortunnie stało się tak, że spory kawał kory drzewnej spadł z naczepy i uderzył w samochód, którym jechałem. Wiele się nie zastanawiając zawróciłem i zatrzymałem tamtą ciężarówkę, pomyślnie bez problemów.Całe szczęście, że kierowca był w porządku i złego słowa na niego powiedzieć nie mogę więc jakaś kultura na drodze jednak istnieje, także tutaj plusik. Jako, że uszkodzenia nie były duże, a jedynie zarysowany lakier na masce i jeszcze gdzieś, zakończyłem na satysfakcjonującej mnie kwocie. Pan kierowca w ogóle nie dyskutował bo powiedziałem jasno, że nie zabezpieczył przewożonego ładunku i jedynie od niego samego zależy jak dużo za to zapłaci. Poza tym miałem świadka, a i dowody w postaci kory drzewnej pod lampą, na zderzaku, rys na masce oraz na uszczelce od przedniej szyby, a jeśli potrzeba to również w rowie też by się coś znalazło.Zawsze jak na polskę przystało trafić się może kawał gnidy, która by powiedziała, że ładunek zabezpieczony bo drzewo nie spadło i mam się odczepić - czy są tu podstawy do wzywania policji? czy takie wezwanie jest wtedy moim kaprysem ale tak mi się nie wydaje... Mogłem sobie oczywiście darować jednak w tej sytuacji nie byłem w ogóle winien i nie mogłem nic zrobić aby uniknąć uderzenia i wolę nie myśleć co by było gdyby jechał tam motocyklista i oberwał w głowę przy prędkości np. 90 km/h lub ktoś w cabriolecie. Chciałbym zapytać jak wygląda sprawa w takich przypadkach tzn. nie znalazłem w taryfikatorze punktu, który mówiłby, że jest jakiś mandat za niezabezpieczenie przewożonego ładunku z wyjątkiem nieprzestrzegania zasad dot. przewozu ładunków sypkich (tj. oberwanie kamyszkiem od samochodu, który akurat coś tam sobie wiezie - tutaj chyba nie ma wiekszych wątpliwości?), poza tym jest jeszcze o "Niezabezpieczenie urządzeń służących do mocowania ładunku przed rozluźnieniem się, swobodnym zwisaniem lub spadnięciem podczas jazdy".To jest jedno pytanie, a drugie takie: co z kierowcami samochodów ciągników siodłowych z naczepami przykrytymi plandeką - jak wiemy (też wiedziałem ale nie ma to jak doświadczenie :buttrock:) lubi z takiego czegoś zimą spaść kawał lodu i zeszłej zimy jedynie kilka centymetrów brakowało abym oberwał bryłą lodu - teraz staram się trzymać z daleka jednak nie zawsze jest to możliwe i co w razie (odpukać) nieszczęścia powinno się zrobić - to już akurat nie jest bezpośrednio związane z przewożonym ładunkiem. Miał może ktoś podobne sytuacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 Jezeli cos takiego lup podobnego sie zdarzy to pierwsza rzecz spisuje sie / zapamietuje numery rejestracyjne przeciwnika. Jezeli dyskutuje sie z nim i nie dochodzi do porozumienia to dzwoni sie wlasnie po policje, bo ona m/innymi po to jest. Spisza protokol gdzie jest jasno czarno na bialym co sie stalo i jaka szkoda. Reszta to jej likwidacja porzez rzeczoznawce ewentualnie ubezpieczenie sprawcy ( mniej dochodowe ). W pezypadku nie dogadania sie polubownego, jezeli sprawca odjedzie, zostaje sie na miejscu i tym bardziej dzwoni na policje - przeciwnik ma ucieczke z miejsca wypadku a likwidacja szkody nie stanowi jakiegokolwiek juz problemu. :buttrock: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MYCIOR Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 ja da latka temu jechałem z laską na narty w styczniu i jechałem za samochodem który przeowoził 5 cm grubości i jaiekies 3 metrowe deski.Wszystko ładnie spiete było,ale po chwili jedna deska ze srodka zaczeła sie wysuwąć.Zacząlem trabić na kolesia i probowałem go wyminąć , ale co zakret deska cosr bardizje wysunieta. Po jakis 5 minutach na kolejnym zkrecie wypadła mu normanie pod moj samochód ale ja miałem spora odległoś wiec luz.Deska dostala dziwnej rotacji na jezdni i sie wślizgneła na nastepny pas dla przeciwnego ruchu i koleś passatem cudem ja ominął.Cud ze nie doszło do wypadku. Dopiero poniej dogoniłem kolesia, a on nawet nie wiedizął co sie stało , a mogł bys sprawca wypadku i to niezłego. Oczy dookoła głowy i trzeba myśleć co sie robi , a nie bujanie w obłokach i marzenia z gołymi babkami. :crossy: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmi Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 [...]Oczy dookoła głowy i trzeba myśleć co sie robi , a nie bujanie w obłokach i marzenia z gołymi babkami. :banghead: pzdrNo cóż, nie zawsze sie da :P Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MYCIOR Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 No cóż, nie zawsze sie da :banghead: Pozdro tak zeby było jasne to no nie miałem ciebie na mysli tylko tego co przewoził drzewo :P pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmi Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 tak zeby było jasne to no nie miałem ciebie na mysli tylko tego co przewoził drzewo :rolleyes: pzdrJa również :)Mógł się po prostu domyślić, że łancuch, którym uciąga drzewo obedrze zewnętrzne drzewa z kory, która odleci no ale tak to jest jak robi się drugi lub trzeci kurs na dzień i nie bardzo jest czas. Tutaj wystarczyły by mu oczy jedynie z przodu głowy hehe.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi