Skocz do zawartości

honda xl250 - świeca zapłonowa

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie

mam nietuzinkowy problem ze swieca zaplonowa do XL250R MD11 (1988), otóż chcialem wymienic swiece zaplonowa (ciezko pali jak postoi tydzien czy dwa tyg.) i tu problem okazał sie ciezki do przeskoczenia! orginalna swieca w tym motocyklu DPR9Z ma u mnie srednice gwintu 14mm (taka mam zamontowana), natomiast w sprzedazy jest tylko taka swieca ze sr. gwintu 12mm.

Moze ktos przerabial taki problem? maze znacie zamiennik tej swiecy?

za kazde cenne info wielkie dzieki

Pozdrawiam

witajcie

mam nietuzinkowy problem ze swieca zaplonowa do XL250R MD11 (1988), otóż chcialem wymienic swiece zaplonowa (ciezko pali jak postoi tydzien czy dwa tyg.) i tu problem okazał sie ciezki do przeskoczenia! orginalna swieca w tym motocyklu DPR9Z ma u mnie srednice gwintu 14mm (taka mam zamontowana), natomiast w sprzedazy jest tylko taka swieca ze sr. gwintu 12mm.

Moze ktos przerabial taki problem? maze znacie zamiennik tej swiecy?

za kazde cenne info wielkie dzieki

Pozdrawiam

Szukaj aż znajdziesz :icon_rolleyes:

W razie czego mogę mieć Denso w cenie 25 PLN/szt , niestety jest dostępna wyłącznie zimniejsza o 1 stopień.

Pozdro

jest to odpowiednik DPR9Z? podaj mi oznaczenia tej swiecy i wymiary (srednica gwintu, długosc gwintu, klucz - srednica łba)

Pozdrawiam

Hej

Jak już wcześniej napisałem jest o jeden stopień cieplejsza, czyli jest odpowiednikiem DPR8Z.

Średnica gwintu 12mm (klucz 18), długość gwintu 18mm.

P.S. Teraz zauważyłem że u siebie masz 14mm - prawodpodobnie ktoś zerwał gwint i powiększył otwór pod świece, ale wtedy nie ma możliwości że obecna świeca nosi oznaczenie DPR... bo te oznaczenie oznacza 12mm średnicy

hehehehe no i tu jest zagadka! swieca ktora jest wkrecona w moto ma oznaczenie DPR9Z i ma śr. gwintu 14mm - i nie ma tu zadnej pomyłki (mam obie świece, poniewaz kupilem taka 12mm)

A jesteś pewien że nie ma na niej nakręconej jakiejś tulejki czy czegoś w tym rodzaju ? :bigrazz:

Jeśli w głowicy jest faktycznie gwint 14mm to po prostu poszukaj świecy o tej samej wartości cieplnej (czyli 9) ale o innej średnicy.

bez przesady - wyobrazasz sobie tyleje srednicy 1mm? tyle to ma gwint...

jasne ze trzeba poszukc innej swiecy o takiej wartosci cieplej ale jest problem, poniewaz jest to "zima swieca" i nie ma zamiennikow! szczegolnie ze musza byc zachowane nastepne parametry (np. dl gwintu albo srednica lba na klucz, poniewaz wiekszy niez 18 nie wejdzie w otwor w cylindrze!