Globi Opublikowano 27 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) Witam Chciałbym rozwiać pewną wątpliwość, która nurtuje mnie od zeszłego sezonu. Moczyła mi sie jedna laga i postanowiłem wymienić simmeringi. I tu powstał mały problemik. Wg informacji znalezionych w necie - ten model ma podobno uszczelniacze 37*50*11 (np ARI 044). Kupiłem. Jednak - :eek: - w mojej Hondzi są inne! :banghead: Na oko :crossy: - 37*49/49,4*8/9,5 albo 37*49*9,5/10,5? Na szczęście pomogło założenie tylko nowych "sprężynek" w starych simmeringach, ale co się odwlecze... :biggrin: Niestety nie mogłem z nich odczytać wytłoczonego rozmiaru. Jak to z nimi jest? Jakie naprawdę powinny być dla modelu vt 500c z roku 1985 :P Ktoś z posiadaczy takowej maszyny wymieniał kiedyś simmeringi i miał taką zagwozdkę? Pozdr P.S. A może całe amorki były zmieniane? Te które mam są japońskiej firmy Kayaba.Może są od innego modelu Hondy? Edytowane 27 Stycznia 2007 przez Globi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozi_2 Opublikowano 23 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Witam.W mojej "pszczółce" wystąpił ten sam problem. Z jednej lagi miałem znaczne wycieki więc przed rozbiórką kupiłem uszczelniacze w wymiarze który podaje serwisówka do modelu 83 czyli 37x50x11. Jednak w lagach znajdowały sie uszczlniacze KYB 37x49x8 plus 2 mm pierścień.W pierwszej chwili pomyślałem że amorki są faktycznie z innego modelu ale na moich jest wybita data (rok, miesiąc ) zgodna z rocznikiem motocykla. Teleskopy są chyba również firmy Kayaba na jednej jest naklejony napis K?? (KYB, KXB- cieżko odcztytać). Z jednej strony brakowało 2mm pierścienia który wypełnia przerwę pod uszczelniaczem co świadczyło że ktoś już tam zaglądał. I tutaj powstały wątpliwości co do uszczelniaczy i funkcji tego pierścienia. Teoretycznie idealny uszczelniacz to 37x49x10(11) Ostatecznie dorobiłem pierścień i założyłem nowe uszczelniacze ARI.027 37x49/49,4x8/9,5. Jak na razie jest sucho. Możliwe że problem rozwiązuje serwisówka Clymera 83r-88r Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 23 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Witam.Uspokoiło mnie to, bo już myślałem, że moja Hondzia jest jakaś nienormalna. :) Widocznie w tym roczniku (1985) wyszła seria z nieco innymi amorkami.Też zacząłem podejrzewać ARI 027, albo ARI 050. Dzięki za odp.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi