Skocz do zawartości

Ochraniacz odcinka szyjnego kregoslupa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakis czas temu by temat o ochoronie odcinka szyjnego. Pare osob wypowiadalo sie (w tym ja) ze chetnie by sobie cos takiego kupili. Wiekszosc odpowiadala ze to bez sensu, krepuje ruchy itp majac zapewne przed oczami gruba gombke pomiedzy kaskiem a barkami (takie jak w rajdach samochodowym). Tymczasem ogladajac dakar okazuje sie ze ni tylko kierowcy ktm'a ale rowniez prywatni maja takie kolnierze. Nie sa pokaznej grubosci wiec nie krepuja ruchow a na ktoryms odcinku byl powazny wypadek przy duzej predkosci (chyba to bylo 120) i mowiono o tym ze kto wie co by sie stalo gdyby nie kolnierz.

Wiec moje pytanie jest takie: gdzie to mozna kupic w polsce?? a raczej powinienem zapytac czy mozna to kupic w polsce??

Siemka !

O ile sie orientuje to Dainese na w swojej ofercie ( na razie ) tylko kurtke z czyms takim Nie chcialbym podawac zlej ceny ale o ile dobrze pamietam to razem z tekstylna kurtka ponizej 500,- €.

BMW w kooperacji z KTM wypuscili podobny ale nieco inny produkt. Co do dainese ceny jeszcze nie znam

BMW - Ktm jeszcze nie jest przez producenta podana ( chlopaki kombinuja ile mozna bedzie na zywca

zedrzec ).

oprocz tego w katalogu Polo '07 na str. 181 jest cos podobnego ( z polyester ) - Racekragen 19,95,- €. Mam jednak powazne watpliwosci czy to uchroni przed czymkolwiek.

pozdrawiam

:wink:

P.S. Sprawdzalem w necie - polo-online i tego nie maja.

Edytowane przez ks-rider

Siemka !

Wydale mi sie, ze ten z Louisa to taki sam plaster na d**e jak ten z Polo.

osobiscie czekam na ten z BMW, chyba ze przekona mnie tez z Dainese

pozdrawiam

;)

Nie o taki mi chodzi. Takie istnieja od dawna i sa wykorzystywane w sporcie motorowym. A na motocykl sa raczej zbyt grube i beda krepowac ruchy. Pytalem o takie ochraniacze jak maja na dakarze.

http://www.dakar.com/2007/DAK/presentation...rie-photos.html

Po prawej jest fota motocyla i widac ten ochraniacz. I tak nie jest to ten co mam na mysli (teraz sie przyjrzalem). Nie moge znalezc foty depres czy comy bo oni mieli te ochraniacze ktore mnie interesuja.

Edytowane przez bekriss

Siemka !

Bylem dzisiaj na targachgdzie mialem mozliwosc ogladnac takowy ( BMW ). Niestety jago cena zbila mnie z nog. Tzn. na razie nie jest ona dokladnie znana, ale poinformowano mnie cos kolo 500,- €.

pozdrawiam

:P