Hans Opublikowano 10 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 (edytowane) Witam, to znowu ja :-) Nadszedł czas na przedstawienie jak sprawa się zakończyła. Króćce odesłałem wtaz z pismem: Kraków, 27/12/2006 Od: Jacek .................................................... Do: ................................................................................................ Szanowni Państwo,Dnia 22-11-2006 zakupiłem poprzez mail/telefon Waszej firmie króćće ssące (kopia dowodu zakupu w załaczeniu). Zakup poprzedziło podanie w mailu pełnych danych motocykla (nr, VIN, numer silnika, marka, model). Kopia maili w załączeniu.Dnia 18/12/2006 podczas montażu okazało się, iż króćce nie pasuja (maja nieco inny kształt) – zdjęcia króćcy zakupionych u Was i orginalnych w załączeniu.Dnia 19/12/2006 telefonicznie poinformowałem was o zdarzeniu. W odpowiedzi otrzymałem maila z pogladowymi rysunkami niewyjaśniającymi niczego. Mail i załacznik w załaczeniu. Dnia 20/12/2006 r zwróciłem się doWas droga mailową z prośbą o ustosunkowanie się do sytuacji. Mail w załaczeniu. Tego samego dnia otrzymałem od Was odpowiedż mailową sugerującą iż w motocyklu dokonano zmian konstrukcyjnych co z kolei spowodowało, iż zakupione u was króćce ssace nie pasują. W tym samym mailu poinformowano mnie o odmowie przyjecia towaru i zwrotu gotówki. Mail w załaczeniu. W związku z powyższym oświadczam, co następuje:- w Państwa zachowaniu w opisanej powyzej sytuacji dopatruję się naruszenia przez (tu nazwa sprzedawcy)moich praw (jako konsumenta) wynikających z:1.) art. 4. ust 1. art. 4, ust 4 w kontekście art. 8 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r.o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.1(Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.) tyczących odpowiedzialności sprzedawcy za towar niezgodny z umową2). Art. 2.1 w kontekscie art. 3.1 w kontekście art. 4.1 w trybie art. 10.2 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)Do mojego wyłacznego wyboru pozostaje tryb dalszego postępowania. Oswiadczam, iż niniejszym odstępuję w trybie art. 10.2 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.) odstępuję od umowy kupna zawatrej z (.........) dnia 22-11-2006 której to umowy zawarcia potwierdzeniem jest dokument PARN/............... Zwrot kwoty 162,62 + kosztów odesłania towaru do (..........) winien być dokonany w ustawowym treminie dni 14 na konto: (...........................) Niedokonanie przez (............) zwrotu gotówki spowoduje przekazanie sprawy Powiatowemu Rrzecznikowi Praw Konsumenta w Krakowie. Z poważaniem 12 dnia po wysłaniu króćców wraz z pismem i załącznikami otrzymałem zwrot gotówki na konto. Po dłuższym zastanowieniu postanowiłem nie ujawniać na forum nazwy sklepu - naiwnie zakładam, że pracownik który mnie usiłowal zbyć, nasłuchał sie juz od swoich przełożonych. Jeśli ktoś chce nazwę - proszę na PW. A przy okazji - dziękuje Marcinowi "Blondynowi" z MM Bike z Krakowa (dla zainteresowanych służę numerem telefonu) za dorobienie króććy. Dziękuję wszystkim którzy wspomogli radami - Przez PW ustalimy komu i gdzie wysłać browara... pozdr.Jacek PS: nie roszczę praw autorskich do zamieszczonego powyżej pisma - korzystajcie z wzorca ile chcecie (choć oby lepiej nie trza było...) Edytowane 10 Stycznia 2007 przez Hans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi