Skocz do zawartości

Zbycie motocykla

Rekomendowane odpowiedzi

witam,mam taki problem sprzedałem suzuki rg 80 ide do urzędu i chce go wyrejstrowac i wypełniam to coś o zbyciu motocykla a tu mi babka mowi ze niemoze tego pisma o zbyciu motoru przyjąć poniewaz jestem niepełnoletni i ze mam miec zaswiadzczenie z sądu rodzinnego o ubytku w moim majątku-chore ale dalej... dzwonie do sądu a tam mi mowią ze to moze byc rozpatrzone w styczniu dopiero a ja gosciowi z 3 tyg temu sprzedałem i poradzcie mi co mam zrobic jak wy to obeszliscie jakos w inny sposob?? to jest irytujace urzędy zmuszają do kobinowania no cała polska.

pozdrawiam

Czynność przekraczająca zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka wymaga nie tylko "potwierdzenia" przez rodziców, ale zgody sądu rodzinnego.

Problem tylko w tym jak traktować sprzedaż motoroweru za kilkaset złotych? Wydziały komunikacji w większości idą po najmniejszej linii oporu i dla nich sprzedaż każdego pojazdu to czynność przekraczająca zakres zwykłego zarządu.

Obawiam sie, że nic nie wskurasz... - trzeba będzie wystąpić do sadu o wyrażenie zgody. Umowe z kupującym "antydatować" i tyle. On zapewne będzie mial identyczny problem z zarejestrowaniem pojazdu. A jeśli udałoby mu się mimo wszystko zarejestrować wcześniej to nie zmieniajcie umowy - dawaj umowe z pierwotną datą i niech WK się martwi jak to rozegrac.

Wzór wniosku o wyrażenie zgody na czynność przekraczającą zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka oraz opis całego zagadnienie znajdziesz tutaj: http://www.advokat.com.pl/viewtopic.php?t=272

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

Ej kur** właśnie, przecież moto nie może być na ciebie zarejestrowane, czyli nie możesz go sprzedać, zatem musi to zrobić ktoś kto jest właścicielem!!

Jeżeli na umowie napisaliście twoje imę i nazwisko to trzeba to zmienić na obu egzemplażach!!

Jeżeli jesteś, tzn. byłeś współwłaścicielem tego pojazdu to na umowie należy wpisać imona i nazwiska obu właścicieli - twoje i twojego taty(jeżeli on jest głównym właścicielem)

Nie wiem o co wal chodzi z tą zgodą rodziców na sprzedaż.....czy coś tam takiego, ale....

....tak było w moim przypadku gdy kupowałem swoje moto. Pozdro!!!