loopy1 Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Witam! Mam problem. Jaki jest oryginalny wymiar tloka nominalnego w Pannonii? Kupiłem wegierski produkt o wymiarze 68x2,5 (niby nominał). Tak sie składa, że znalazłem u pewnego dziadka w stodole nowiutki, nigdy nie uzywany cylinder nominalny. Myslalem, że bedzie super komplecik. Niestety cylinder jest za ciasny dla tego tłoka i nie mam pojecia co jest grane? Tłok nie ma ani odrobiny luzu, praktycznie nie da sie go wcisnac, a na chama to wiadomo, że tylko porysuję. Macie jakis pomysł? Nie chce dawac nowego cylindra do szlifu, bo po prostu mi go szkoda. Może w pozniejszych pannoniach były inne wymiary tłoków? A może potrzebna jest jakas obróbka, o ktorej nie mam pojecia. Dodam, że moja to TLF z 1960 roku. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigas Opublikowano 17 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Nie uciesze cię... nie wiem jak w późniejszych pannoanich (moja wiedza kończy sie na t5 jeżeli chodzi o b zaawanswane sprawy) ale... w TLF (Ja mam 2 z 1959 i z 1962) były 3 różne grupy selekcyjne w ramach nominału - więc zgodnie z logiką - chyba cylinder i tłok są z różnch takich grup. Mam ten sam problem kurcze może udałoby nam się zamienić i by akurat pasowały? Na jutro pomierzę swój nominał cylinder i tłok i wrzuce wymiary zrób to samo i może się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteque Opublikowano 17 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Grupy selekcyjne to różnica 0,01mm a psowanie robi się na... trochę więcej. Nie wiem ile w Pannonii. Pewnie coś około 0,06? 7? Może 0,08? Więc nawet tłok z selekcją C powinien teoretycznie wejść do cylindra. Ale jeśli obaj Panowie macie nowe cylindry to z wymiany raczej nici :banghead: Chyba że faktycznie inne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loopy1 Opublikowano 17 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Qrcze, dlaczego to nie może być po prostu proste i logiczne? Skoro cylinder nominał i tłok nominał to powinno być cacy... A tu jak zwykle doopa =) Amigas, podaj te wymiary to sprawdzimy. Napisz mi jeszcze skad masz cylinder i tłok może to nam pomoże. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oryginalus Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Widze ze kiepsko z wiedza techniczna u naszych "Pannonistow"... cylindry i tloki wspomnianych motocykli pnnonia byly selekcjonowane wg grup selekcyjnych oznaczonych nastepujacymi znakami : -1 0 +1 +2 co oznaczlo by ze mialy az 4selekcje co zadko sie zdarza.lub mniej prawdopodobne -1+1+2 czyli 3 selekcje jak podaja niektore mniej wiarygodne zrodla ksiazkowe choc nie potwierdze zadnej z tych teorji na 100% gdyz pamiec ludzka jest zawodna mimo iz wydaje mi sie ze widzialem cylinder z nabitym znakie "0" musial bym to sprawadzic. aby zapewnic doskonale pasowanie dokladnie takie jakie mial fabrycznie nowy motocykl trzeba skompletowac tlok i cylinder i tlok z tej samej grupy selekcyjnej,mowimy o nominalnych farycznie nowych czesciach,mnie sie to udalo. malo tego otwor pod sworzen tlokowy byl rowniez selekcjonowany tak jak i sworzen oraz tulejka korbowodu o ile dobrze pamietam czesci te byly oznaczone kolorami czerwonym zielonym i bialym i roniez musialy przy montazu pasowc,czyli nie mozna bylo zalozyc swoznia z zielona kropka do otworu tloka z czerwona lub biala kropka badz na odwrot. nie jest to takie proste panowie , dlatego te wszyskie pojady po "renowcji" tak jezdza jak jezdza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loopy1 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 (edytowane) No to wygrzebałeś trupa (w sensie temat) ;) Kurde ile ja z tobą aukcji na allegro z czesciami do Panny przegrałem! Niech cię drzwi ścisną! :biggrin: To od ciebie kupowałem też od ciebie kompletny stojan z cewkami? Wystawiałeś też specjalnie dla mnie zestaw tłok-cylinder, który niestety ktoś mi go świsnął sprzed nosa? Coś mi się majaczy że to u ciebie albo u Kemizo. Domyślam się, że jesteś kopalnią wiedzy na temat Panny i nie tylko. "Nie potrafisz pokonać wroga to idź z nim na piwo" jak to mawiam JA. W takim razie peace! :flesje: Edytowane 23 Stycznia 2009 przez loopy1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafciojawa Opublikowano 10 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 chłopoki był by zbyt na rame od panonii,bo robie pożądki w garage,rama jest perfekt,zero rdzy czy odrazu dać se luz i na złom :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi