Skocz do zawartości

PANNONIA

loopy1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem. Jaki jest oryginalny wymiar tloka nominalnego w Pannonii? Kupiłem wegierski produkt o wymiarze 68x2,5 (niby nominał). Tak sie składa, że znalazłem u pewnego dziadka w stodole nowiutki, nigdy nie uzywany cylinder nominalny. Myslalem, że bedzie super komplecik. Niestety cylinder jest za ciasny dla tego tłoka i nie mam pojecia co jest grane? Tłok nie ma ani odrobiny luzu, praktycznie nie da sie go wcisnac, a na chama to wiadomo, że tylko porysuję. Macie jakis pomysł? Nie chce dawac nowego cylindra do szlifu, bo po prostu mi go szkoda. Może w pozniejszych pannoniach były inne wymiary tłoków? A może potrzebna jest jakas obróbka, o ktorej nie mam pojecia. Dodam, że moja to TLF z 1960 roku. Pozdro!

Nie uciesze cię... nie wiem jak w późniejszych pannoanich (moja wiedza kończy sie na t5 jeżeli chodzi o b zaawanswane sprawy) ale... w TLF (Ja mam 2 z 1959 i z 1962) były 3 różne grupy selekcyjne w ramach nominału - więc zgodnie z logiką - chyba cylinder i tłok są z różnch takich grup. Mam ten sam problem kurcze może udałoby nam się zamienić i by akurat pasowały? Na jutro pomierzę swój nominał cylinder i tłok i wrzuce wymiary zrób to samo i może się uda...

Grupy selekcyjne to różnica 0,01mm a psowanie robi się na... trochę więcej. Nie wiem ile w Pannonii. Pewnie coś około 0,06? 7? Może 0,08? Więc nawet tłok z selekcją C powinien teoretycznie wejść do cylindra. Ale jeśli obaj Panowie macie nowe cylindry to z wymiany raczej nici :banghead: Chyba że faktycznie inne modele.

Qrcze, dlaczego to nie może być po prostu proste i logiczne? Skoro cylinder nominał i tłok nominał to powinno być cacy... A tu jak zwykle doopa =) Amigas, podaj te wymiary to sprawdzimy. Napisz mi jeszcze skad masz cylinder i tłok może to nam pomoże. Pozdro!

• 2 lata później...

Widze ze kiepsko z wiedza techniczna u naszych "Pannonistow"...

cylindry i tloki wspomnianych motocykli pnnonia byly selekcjonowane wg grup selekcyjnych oznaczonych nastepujacymi znakami : -1 0 +1 +2 co oznaczlo by ze mialy az 4selekcje co zadko sie zdarza.lub mniej prawdopodobne -1+1+2 czyli 3 selekcje jak podaja niektore mniej wiarygodne zrodla ksiazkowe choc nie potwierdze zadnej z tych teorji na 100% gdyz pamiec ludzka jest zawodna mimo iz wydaje mi sie ze widzialem cylinder z nabitym znakie "0" musial bym to sprawadzic.

aby zapewnic doskonale pasowanie dokladnie takie jakie mial fabrycznie nowy motocykl trzeba skompletowac tlok i cylinder i tlok z tej samej grupy selekcyjnej,mowimy o nominalnych farycznie nowych czesciach,mnie sie to udalo.

malo tego otwor pod sworzen tlokowy byl rowniez selekcjonowany tak jak i sworzen oraz tulejka korbowodu o ile dobrze pamietam czesci te byly oznaczone kolorami czerwonym zielonym i bialym i roniez musialy przy montazu pasowc,czyli nie mozna bylo zalozyc swoznia z zielona kropka do otworu tloka z czerwona lub biala kropka badz na odwrot.

nie jest to takie proste panowie , dlatego te wszyskie pojady po "renowcji" tak jezdza jak jezdza...

No to wygrzebałeś trupa (w sensie temat) ;) Kurde ile ja z tobą aukcji na allegro z czesciami do Panny przegrałem! Niech cię drzwi ścisną! :biggrin: To od ciebie kupowałem też od ciebie kompletny stojan z cewkami? Wystawiałeś też specjalnie dla mnie zestaw tłok-cylinder, który niestety ktoś mi go świsnął sprzed nosa? Coś mi się majaczy że to u ciebie albo u Kemizo. Domyślam się, że jesteś kopalnią wiedzy na temat Panny i nie tylko. "Nie potrafisz pokonać wroga to idź z nim na piwo" jak to mawiam JA. W takim razie peace! :flesje:

Edytowane przez loopy1

• 3 tygodnie później...