Skocz do zawartości

Motocykl sie "zakrztusil"

Stan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

kiedys robiac przygazowke na swiatlach odkrecilem nagle dosc ostro manetke gazu i ku mojemu zdziwieniu motocykl tak jakby sie zakrztusil, jakby mial zgasnac zaraz ale to byl moment i spowrotem normalnie chodzil

zastanawia mnie dlaczego cos sie takiego stalo

czego to moze byc wina

od tamtej pory juz nie robie tak gwaltowynch ruchow manetka bo w koncu to nie scigacz,

czy to moglo byc ze za duzo dostal mieszanki albo cos w tym rodzaju?

czy takie cos wymaga interwencji mechanika

Może to wymagać regulacji ale nie musi od zaraz, to nie sprawa życia lub śmierci. Czegoś tam dostał pewnie za dużo. To całkiem normalne zjawisko dlatego chcąc szybciej wystartować trzeba przygazować wcześniej ze 3 razy żeby pozbyć się pozostałości z cylindrów po pracy na biegu jałowym. Miałem podobnie w gsx 600f. Moto fakt faktem wymagało regulacji gażników i przy odkręcaniu gwałtownym manetki chwilami się krztusiło. Ale w jeździe już tego nie było. Silniki mają to do siebie że nie mogą pracować bez obiążenia. Wszystkie dane ustawień są fabrycznymi i wyliczone regulacje są praktyczne co do jazdy. Nie mówie ze moto ma gasnąć po dodaniu gazu na postoju ale w ww przypadku to dość pospolite zjawisko tak więc spokojnie z przygazówką czy też bez dalej do przodu :flesje:

Edytowane przez ventura