Skocz do zawartości

osobliwa sytuacja kupna/sprzedazy

audioterrorysta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zarejestrowac motor na inna osobe poniewaz jestem niepelnoletni. Ale po maszyne jeszcze trzeba pojechac i to duzo minelo mi okazji z tego powodu. Tej osoby, choc doroslej nie moge ciagac ze soba po bazarach itp.

:D Dlatego musze spisac umowe jako kupujacy z starym wlasciecielem, a potem sprzedac ten motor osobie ktora mi go zarejestruje. W zadnym przypadku nie mam zgody rodzicow.

Ale slyszalem ze umowa z niepelnoletnim jest wazna do momentu kiedy opiekunowie prawni nie zglosza sprzeciwu. Ale nia zdaza tego zrobic (nawet sie dowiedziec) zanim nie sprzedam motoru znajomemu co mi go zarejestruje.

PYTANIE: Czy ten znajomy bedzie mial problem z rejestracja motoru (on jest pelnoletni, ja nie) jesli poprzedni wlasciciel nie mial podpisu starych?? :)

Co o tej metodzie myslicie czy przejdzie :) :)

Nie przejdzie!

Wiekszosc wydzialow komunikacji domaga sie, aby umowa sprzedazy z nieletnim (jako sprzedajcy) byla poparta zgoda sadu opiekunczego na wyrazenie zgody na sprzedaz motocykla. Tlumacza to czynnoscia przekraczajaca zakres zwyklego zarzadu majatkiem dziecka - na co potrzebna jest zgoda sadu rodzinnego.

Nie tylko wydanie takiej zgody troche trwa, ale wymaga czynnego udzialu Twoich rodzicow.

Pomysl spalony na samym wstepie. :)

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

witam ponownie.

czy jest jakas metoda zeby sprzedajacy popisal umowe a osoba kupujaca podpisala ja bez wiedzenie sie ze sprzedajacym?? Wtedy oni sie wogle nie zobacza. Potem odesłanie umowy np. poczta.

Klopot wlasnie w tym ze osobie na ktora ma byc rejestrowane ma niebyc ciagana po bazarach ze wzgledu na wiek.

Czy sprzedajacy toleruja takie sytuacje, czy wogle to legalne??

Prawnych przeszkod do zawarcia umowy na odleglosc nie ma zadnych - rownie dobrze mozna zawrzec taka umowe przez pelnomocnika.

Czy zgodzi sie na to sprzedawca? - bedziesz musial przekonac sie sam.

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

Dzieki, to może tedy droga. Na co należy uważac podczas takiej transakcji, pytam ponieważ to ja będe woził papiery po ludziach.

Kto drukuje umowę kupujący czy ten punkt nalezy do sprzedajacego?? lepiej wydrukowc jadac po maszyne??

Czy w tym momencie na umowie ma juz byc podpis przyszłego pelnoletnirgo posiadacza, a jadac po motor sprzedajacy daje swoj podpis i zostawiam mu umowe druga biore dla siebie.

Wtedy moge nawet sam po motor pojechac. czy tak??

Edytowane przez audioterrorysta

Nie chcę Tobie Lukaszu robić smietnika w wiadomościach prywatnych, ale to głównie do Ciebie pytania. Posty innych użytkowników również mile widziane.

Znalazłem osobę co mi zarejestruje motor i kupi go w spsób przedstawiony post wyzej. Jak by to było dobrze gdyby nie to z osoba jest zameldowana w poznaniu, mieszka w warszawie. Czy mogę iść do WK w wwa??

Słyszałem, że mogę sie "podzielić" i być współuzytkownikiem. Wtedy nawet numery mogłubyć warszawskie (na mnie), a osoba niemogłaby bez mojego pisemnego zezwolemnia sprzedac motoru. O tej zalecie nie usze prxzekonywac.

WAZNE PYTANIE: czy jasli chciałbym tak zrobic potrzebuj podpisów odzuców albo sadu rodzinnego??

Jak powinna wyglądać umowa K-S dla kombninacji dóch kupujących z czego jeden nieletni?? Mógłby ktoś podać linka??

Proszę odpiszcie, tomek.

Nie ma znaczenia czy bedziesz wspolwlascicielem czy samodzielnym wlascicielem - jako osoba bez pelnej zdolnosci do czynnosci prawnych umowe kupna-sprzedazy musisz przedstawic do "akceptacji" (podpisu) rodzicom.

Z kupnem "na kogos" tez radze uwazac - spisz chociaz z taka osoba umowe pozyczki na kwote rowna wartosci motocykla.

dzieki.

No to bede jezdzic na poznanskich tablicach. Czy moge iść do wydziału komunikacji w warszawie?? Sa jakies wady jezdzenia motorem zarej w innym miescie/wojewodztwie?

Hmm ta pozyczka wcale nie jest taka bezpieczna dla osoby która będzie robic mi tą przysługę. Bo ta osoba ma pozyczone ode mnie 2000zł, jednoczesnie jesli ja rozbije motor to jego wartość spada, w tym momencie gdyby taki ktos jak ja był nieuczciwy i probował wyciagnac pozyczke..

Ale chyba trzeba, mógłbyś mi powiedziec jak wyglada umowa takiej pozyczki??

Edytowane przez audioterrorysta

wynikła nowa kwestia, konkrteniej nie moge (ze wzgledu na to ze jak moi starsi zobacza poznanska rej na moim motorze to bedzie skapa).

tak sie jadjnak dobrze składa ze osoba bierze tymczsasowe zameldowanie w warszawie, bo tak jak mowilem tu mieszka narazie.

Czy na tymczasowy meldunek da sie zarejestrowac motorower??

A i pytanie nt. pozyczki z posta wyzej nadal aktualne.

• 1 miesiąc temu...

wiem, ze moderatorzy mnie za to dopadna i zabija (chodzi o pisanie postu pod postem) ale jakby czas mozliwosci modyfiakcji sie skonczyl. dołączam takze do szczesliwych ludzi bez internetu, dlatego tez mnie długo niema.

Drogi Lukaszu, bądz inny Forumowiczu, powiec mi czy mozna zarejestrowac motor na tymczasowy meldunek??

Powoli juz trace siły w poszukiwaniu ludzi, jest juz tylko jedna znana mi osoba własnie z tymczasowym w warszawie.

Powieccie mi co sie stanie jak mnie zlapia a nie bede mial zarej motoru?? a jak bede probowal uciekac??

Czy 17 latek moze na siebie zarejesrtowac skuter (motorower) bez zgody rodzicow?? bo jak tak to mam juz tylko pół roku.

pozdrawiam tomek

• 3 tygodnie później...

witm ponownie w tym temacie.

znalazłem inną osobę pełnoletnią, i mam parę pytań:

Kto jest odpowiedzalny w razie wypadku, ten co zarej czy kierowca?

Ile może maksymalnie wynosić mandat dla motoroweru??

Jakie zniżki zyskuje osoba po roku bezwypadkowej jazdy??

tomek