Skocz do zawartości

Alarm w Motocyklu

Adbin
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zasanawia mnie mysl jak w temacie.

W samochodzie zakładałem alarm bo zależało mi na centralnym otwieranym z pilota.

A cena takiej instalacji z alarmem nie znacznie była wyzsza.

Obecnie szukam za i przeciw do montażu alarmu w motocyklu.

Czy da mi jakis bezpieczeństwo?

Czy jest to zbedny zabieg i strace tylko swój czas.

Jednego jestem pewny bede mógł odganiać dzieciaki bawiace sie na nim :icon_twisted: ale czy napewno?

<dzieciaki są straszne :icon_exclaim: >

Pozdrawiam

Adbin

na pewno nie zagwarantuje Ci skutecznej ochrony prze kradzieza... ale.. nie ulatwi zycia zlodziejowi.. a czasami nawet kilka sekund sie liczy... no i pierwszy lepszy zulek ci na nim nie odjedzie...

co do dzieciakow... jak zalozysz sobie zabawke z glosowymi komendami typu "odejdz od pojazdu"... to na 99% osiedlowe dzieciaki rozladuja ci akumulator majac zabawe ze maszyna do nich gada ;p

niektore alarmy oferuja jakies odpalanie z pilota czy inne cuda na kiju... ale to juz tylko kwestia gustu czy chcesz to miec czy nie...

polecam alarmy oparte na koderach/dekoderac z serii HCS30x/200x /50x

ps.

alarm to alarm.. jka chcesz urzadzenie antykradziezowe to najlepsze sa jakies rozwiazania niestandardowe.

niektore alarmy oferuja jakies odpalanie z pilota czy inne cuda na kiju... ale to juz tylko kwestia gustu czy chcesz to miec czy nie...

jeżeli alarm ma odpalanie z pilota (co jest kompletnym bajerem - była o tym dyskusja na forum :icon_twisted: ) to ma też gaszenie z pilota i tu jest właśnie ważny zasięg - jeśli ktoś zrzuci Cię na światłach z moto to masz tyle a tyle metrów żeby wyłączyć silnik kolesiowi - oczywiście do niczego nam się ta funkcja nie przyda jeżeli pilota od alarmu przyczepimy sobie jako breloczek :icon_exclaim:

Edytowane przez Kilvov

Zdalne odpalanie to kwestia wlasnych przemyslen. Ja mam w alarmie taka funkcje, ale celowo jej nie podlaczylem. Krotko mowiac podlaczylem wszystko, oprocz kabla do rozrusznika. "Zdalne uruchomienie" powoduje wiec u mnie jedynie wlaczenie oswietlenia (podanie napiecia na stacyjke) - a to juz ciekawy bajer nocna pora, gdy czlowiek usiluje dokladnie zlokalizowac moto lub stacyjke.

Z alarmow najbardziej polecam te, ktore posiadaja funkcje powiadomienia na pilota. Okolo 200 metrow zasiegu powiadomienia zazwyczaj wystarczy, aby siedzac w domu czy w knajpie nie martwic sie czy uslysze sygnal alarmowy.

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

chcialbym, bardzo przestrzec przed kupowaniem alarmu z zapalaniem na pilota firmy SNOB !

poporstu idotyczne rozwiazanie zapalania moto (wiecej szkody jak pozytku)

Dla chcacych taki bajer , wydajcie pare stowek i kupcie cos pożądnego

życie jest tylko jedno

a możesz rozwinąć dlaczego :icon_exclaim: -pytam na serio...

pees. z tego co wiem Lukasz-aprilia testował alarmy tej firmy i nie było jakiś negatywnych spostrzeżeń :icon_twisted: a cenowo to ciekawa propozycja...

Edytowane przez TUREK

moja siostra w skuterze ma alarm z funkcją odpalania na pilota i tylko z powodu na to odpalanie musiałem jej odpiąć alarm, ponieważ 2 razy jak była w szkole zapaliła przez przypadek skuter. Klucze nosi w kieszeni i jej się poprostu guzik 2razy nacisnął i skuter odpalił, dobrze że była założona blokada bo kto wie jakby się to skończyło. Jakie było jej zdziwienie kiedy przyszła na parking a tam moto zapalone stało, poprostu szok.

Dlatego także jestem za niepodłączaniem zdalnego odpalania, i też planuje zakup alarmu z powiadomieniem ale to dopiero jak kupie swój motor.