Skocz do zawartości

Sprężyny progresywne

Avalon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem ze wymiana sprężyn fabrycznych na "akcesoryjne" o progresywnej sile działania w sposób widoczny poprawia właściwosci jezdne motocykla.Podobno lepiej trzyma sie w ciasnych zakretach , nie reaguje mocno na przejezdzanie przez koleiny (zmora!!!)Czy ktos ma jakies zdanie na ten temat i czy ktos takie spręzyny zakładał w swoim motocyklu? A może wie ktos gdzie takie sprężynki zdobyć.

pozdrawiam

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

Ano, ja montowałem w zimie.

Efekty są zauważalne. Przód jest twardszy, sztywniejszy. Ma to takie minusy, że na wybojach (których w Polsce masa) bardziej trzęsie, mniej wybiera. Plus - jazda po szosie jest o wiele przyjemniejsza, bo sprzęt mniej pływa w złożeniu.

Moja rada, co do EN jest taka. Geometria zawieszenia przedniego w customie = patologia, więc twardsze sprężyny coś dadzą, ale na wiele nie licz. Druga rzecz - masz rurową stalową ramę. Rama tego typu jest miękka, główka ramy pracuje, widelec jest długą dźwignią i w pochyleniu .... płyyywa.

Podsumowanie:

możesz zmienić sprężyny (koszt w Louisie koło 400zł), zauważysz różnicę, jednak jeżeli interesuje Cię szybsza jazda, bardziej sportowy styl na zakrętach, to nie zmieniaj sprężyn, tylko motocykl.

PZDR

Cały czas mysle o zmianie motocykla na cos w stylu "naked".Nawet na forum zapusciłem juz ogłoszenie o chęci sprzedazy EN'a.Ale jak nie sprzedam, to myslałem o dalszych inwestycjach w swoja Kawe co by poprawic jakość podróżowania.

A czy mozliwe zeby fabrycznie były zamontowane progresywne :?: Jak to sprawdzić :?:

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3