Skocz do zawartości

Jawa TS 350

baxxs
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Trzy dni temu kupiłem trochę zajechaną Jawkę.

I mam taki problem - odpala ładnie, na wolnych elegancko pracuje ale jak się ją wkręca to nie wiem czy się do połowy wkręci zaczyna przerywać i jakoś dosyć wolno z tych obrotów spada.

Zauważyłem że przy pierwszej przygazówce wchodzi na ciut wyższe obroty a później już słabnie i na wyższych obrotach przestaje dymić lewy wydech(prawdopodobnie brak zapłonu).

Zacząłem grzebać przy zapłonie i pierwsze co zauważyłem to krzywka która ma przynajmiej ze 2mm luzu(pewnie dlatego czasem traci zapłon) i to ten luz jest chyba na wale(choć tego jeszcze nie sprawdzałem). Czy ta krzywka może mieć jakiś luzik, czy nie powinna mieć wcale???

Druge to że pod cylindrami tam gdzie łączą się połówki silnika w miejscu w którym mieści się wał z na uszczelce pojawiają się pęcherzyki(to znaczy w tyn miejscu na uszczelce jest rozlany olej czy bęzyna i przy wyższych obrotach można zaobserwować jak powietrze wydobywa się na zewnątrz).

Nie za bardzo się znam jeszcze na silnikach ale czy to może być powodem tego, że silnik nie wchodzi na wyższe obroty?

Podejrzewam, że będzie trzeba wyjąć i rozpołowić silnik, aby się okazało co się tam naprawdę dzieje i przeprowadzić generalkę.

Co w tych silnikach należało by się przy okazji rozpołowienia silnika wymienić, nawet jeśli okaże się że jest w nie najgorszym stanie, czy drogie są części?

Może ktoś ma jakieś wskazówki, rady albo ogólnie jak te silniki się sprawują???

Pozdrawiam.

Edytowane przez baxxs

Sluchaj silniki do Jawy sa calkiem niezle, znajda sie i tacy co powiedza ze Jawy nie tkna. Zacznijmy od tego ze twoj brak wysokich obrotow spowodowany jest slaba a nawet zerowa kompresja, tzn silnik pracujac na wyzszych obrotach wytwarza coraz wieksze cisnienie w ksiazce masz cos takiego jak stopien sprezania i ile atosfer powstaje w silniku. Wiec przyczyna jest brak kompresji, na tym polaczeniu co mowisz i moze pierscionki sa tez wylatany bo silnik nie powinnien dymic, moze czasami na biegu jalowym ale to prawie nie zauwazalnie. Co do krzywki to nie powinna miec zadnego luzu, poprostu kupiles Jawunie z wylatanym silnikiem, znajac zycie cylinder do szlifu, regenracja walu, wymiana lozysk i uszczelniaczy, lancuszek sprzeglowy i jeszcze tam pare rzeczy.

Witam!

Właśnie tak i mi się wydaje i wczoraj zacząłem ją demontować. Łożyska na wale są nieźle zajechane. Zamierzam zrobić w niej generalkę i mam nadzieje, że będzie jeszcze niedługo śmigać.

Jak rozbiorę silnik to napiszę w jakim jest stanie.

Pozdrawiam.

Wymontowałem cylindry i mają taki delikatny rancik, ale mam inne pytanie ponieważ rozmontowałem tłok od korbowodu i mam problem bo nie wiem jak te dwie części zmontować do kupy... czy da radę to zrobić takimi domowymi sposobami. Luzów nie było ale chciałem sprawdzić jak to się wszystko trzyma i teraz z tego pozostała mi kupka malutkich wałeczków.

Pozdr

Edytowane przez baxxs