SeibR Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Witam, skończył mi się jakiś czas olej z dowoznika był wlewany REPSOL oryginalny Hondy za około 20 zł w hurtowni LITR... niebło takiego w sklepie kupiłem inny, taki dobry jak CASTROL R2, kupiłem Motul... 50 zł litr... i motor mam na dotarciu dotrałem na tym oleju około 150 KM, widoczny rezultat był taki że mniej kopci... ale podobno po zmianie oleju trzeba wyczyścic z nagaru czy z czegoś coś... narazie dobrze jeździ... ale ponoc może się coś sknocic... co to trzeba wyczyścic czy coś tak słyszałem... PLZ o POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majak Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Trzeba wyczyscic nagar z tłoka tylko jak sie zmienia z półsyntetyka na syntetyk, jak poprzedni olej to syntetik, i ten teraz tez to nic sie nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daevon Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Olej do dozownika a olej przekładniowy to dwie różne rzeczy!!! Olej z dozownika (do niego właśnie jest kontrolka) miesza się z benzyną i leci normalnie do komory spalania. Olej do przekładni (na prawej stronie pokrywy silnka powinien być wizjer przez który sprawdzasz jego stan) wlewasz do skrzyni biegów i on smaruje przekładnię i sprzęgło (wet clutch). Zdecyduj się o który olej Ci chodzi. Napisałeś, że mniej kopci... z tego wynika, że zmieniłeś olej w dozowniku, bo jakbyś zmienił olej w przekładni to jedyne co może zajść to wzmożone kopcenie z rury wydechowej. A zatem możesz być spokojny, bo oleje silnikowe (te, wlewane do dozownika) mają podobną strukturę i nic silnikowi się nie stanie jeśli wlejesz raz ten a innym razem inny. Osobiście jednak radzę lać Castrol'a, bo też mam dwusówa i na tym oleju silnik chodzi mi najlepiej. A do przekładni ostanio kupiłem za radą jednego z członków tego forum (thx Dibo) - Motul Transoil Expert. Ale to już zależy czy wcześniej wlewałes syntetyka czy półsyntetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daevon Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 (edytowane) Dowiedz się i dopiero potem wlewaj taki sam! Jak chcesz zmienić olej przekladniowy na inny to najpierw zrób remont silnika a potem zmieniaj. Piszesz, że silnik jest na dotarciu :-|, więc olej przekładniowy powinien być ok, chyba że po remoncie wlałeś stary. Pzdr Edytowane 25 Sierpnia 2006 przez Daevon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HONDA_ NS-1_FREAK Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Olej do dozownika a olej przekładniowy to dwie różne rzeczy!!! Olej z dozownika (do niego właśnie jest kontrolka) miesza się z benzyną i leci normalnie do komory spalania. Olej do przekładni (na prawej stronie pokrywy silnka powinien być wizjer przez który sprawdzasz jego stan) wlewasz do skrzyni biegów i on smaruje przekładnię i sprzęgło (wet clutch). Zdecyduj się o który olej Ci chodzi. Napisałeś, że mniej kopci... z tego wynika, że zmieniłeś olej w dozowniku, bo jakbyś zmienił olej w przekładni to jedyne co może zajść to wzmożone kopcenie z rury wydechowej. A zatem możesz być spokojny, bo oleje silnikowe (te, wlewane do dozownika) mają podobną strukturę i nic silnikowi się nie stanie jeśli wlejesz raz ten a innym razem inny. Osobiście jednak radzę lać Castrol'a, bo też mam dwusówa i na tym oleju silnik chodzi mi najlepiej. A do przekładni ostanio kupiłem za radą jednego z członków tego forum (thx Dibo) - Motul Transoil Expert. Ale to już zależy czy wcześniej wlewałes syntetyka czy półsyntetyka. Tak , potwierdzam wypowiedz kolegi !! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeibR Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 olej przekładniowy wlałem nowy ELF TRANSFELT EP 80W90 kupiony w sklepie motoryzacyjnym 30zł/litr czy dobry?? i ThX za odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi