WaRo Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Potrzebuję wymienić olej w amortyzatorach. Są już zdjęte. W instrukcji piszą tak: - odkręcić korki otworów spustowych w dolnej części amortyzatora (ja mam jeden, już go odkręciłem)- odkręcić górne korki amortyzatorów w celu ułatwienia spływu oleju (niestety nie mam tych korków, albo nie wiem gdzie one są - ale olej spływa bez problemu)- ustawić - za pomocą wkręconej uprzednio śruby tłoczek tak, aby kołek ustalający trafił w otworek ślizgacza i wkręcić śrubę, a następnie ostrożnie wkręcić śrubę amortyzatora tak, aby nie wypchnąć tłoczka (totalnie tego nie rozumiem i proszę o jakieś szczegółowe objaśnienie - bardziej opisowe - z której strony mam danych rzeczy szukać i jak one dokładnie wyglądają)- do każdego amortyzatora wlać odpowiednią ilość oleju i zakręcić korki (ile dokładnie ma być tago oleju?) Piszą jeszcze, że amortyzatory przednie są napełnione mieszaniną oleju amortyzatorowego i silnikowego w proporcji 1:1Czy można użyć oleju hydraulicznego zamiast amortyzatorowego? I czy proporcja się zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack-Jawa Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2006 CześćJaki masz zawieszenie z przodu? takie jak w CZ - czarne, czy może takie jak w Jawach do1984r chromowane?Jeśli takie jak w CZ to:Górne korki to te którymi lagi są przykręcone do górnej półki (na klucz 32?)Trzeci punkt: -- ustawić - za pomocą wkręconej uprzednio śruby tłoczek tak, aby kołek ustalający trafił w otworek ślizgacza i wkręcić śrubę, a następnie ostrożnie wkręcić śrubę amortyzatora tak, aby nie wypchnąć tłoczka -- nie dotyczy. Do każdej lagi po 200ml mieszanki 1:1 Amortyzol (11zeta za litr) i olej o gęstości SAE30 - tak przynajmniej ja leję i jest ok. Olej hydrauliczny jest chyba trochę gęściejszy niż Amortyzol. A jeszcze jedna rada: najwygodniej wymieniać olej gdy masz lagi zamocowane do ramy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaRo Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Cześć. Dzięki za odpowiedź.Mam takiej jak w CZ - czarne. Spróbuję coś dzisiaj porobić i dam znać jak mi poszło. W razie jakichś problemów to jeszcze napiszę. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi