Skocz do zawartości

szersza opona do HONDY NSR 125??? warto? :/

Rekomendowane odpowiedzi

Tu nie ma reguły. Zależy do czego potrzebujesz kapcie. Jedna firma robi dobre do szybkiej jazdy inna do turystyki jeszcze inna robi dobre do enduraków itd. Do tych lepszych ale i droższych z pewnością należą Dunlopy, Pirelki i Bridgestony ale wybór jest spory trzeba tylko poczytać, popytać, kupić i jeździć :lalag:

Pozdro

Tu nie ma reguły. Zależy do czego potrzebujesz kapcie. Jedna firma robi dobre do szybkiej jazdy inna do turystyki jeszcze inna robi dobre do enduraków itd. Do tych lepszych ale i droższych z pewnością należą Dunlopy, Pirelki i Bridgestony ale wybór jest spory trzeba tylko poczytać, popytać, kupić i jeździć :lalag:

Pozdro

motor kupilem juz z zalozonymi dunlopkami.. przod jest troszke przytarty a tyl nowka. wiec przy wymianie opon kupuje dunlopki.

szukalem i nie znlazlem.. a chodzi mi o hamowanie przednim hamulcem w nsrce.. jest tam strasznie ostry ten hamulec.. i przy 100 a nawet mniej moglbym zrobic niezlego koziolka i sie pewnie zabic.. nie dawno kupilem motor i boje sie hamowac przednim hamulcem.. ktos moze mi cos doradzic?

wystarczy taki moment ze sie wystrasze i dam po hamulacach i .... :) po mnie.

praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka bracie. Jedź sobie na jakiś plac manewrowy i przetestuj moto i hamulce co potrafią. Uwierz mi lepiej jest mieć żylety i nauczyć się je dozować niż mieć tzw "spowalniacze" i kiedyś nie wyhamować z ich powodu. Jeśli chodzi o technikę hamowania szkół jest kilka. Największa różnica to hamowanie tylko przednim (czyli głównym) hamulcem i obydwoma naraz. Mnie uczono hamować dwoma bo to zawsze parę procent większa skuteczność ale to też trzeba poćwiczyć. No ale nikt nie urodził się od razu jako Rossi :lalag:

To masz chyba bardzo silna reke, Bo przy 100 trzeba dosyc mocno nacisnac zeby przeleciec. Moze masz takie wrazenie, bo scigaczem jak mocniej hamujesz to nurkujesz. Mnie sie bardzo dobrz przodem hamuje ps- uwazaj na piach pozdrawiam :icon_rolleyes:

jeszcze nie mialem wywrotki. (odpukac :evil: trzeba pocwiczyc i zaczac hamowac przod-tyl. bo jak narazie to tylko tyl

i w sumie obyś nigdy nie miał choć niektórzy są zdania, że każdy powinien zaliczyć jakiegoś małego szlifa....no właśnie aby tylko był mały ale uczący... :(

ćwicz przód bracie bo on jest podstawą...i powtarzam po koledze: uważaj na piach!

Moim skromnym zdaniem nie powinno się zmieniac opon na szersze, bo pogarsza to trakcję motocykla, podobno dopuszczalna jest opona o 10 mm szersza niż fabryczna bez (lub prawie bez) wpływu na prowadzenie, czyli tutaj 140 mm mógłbyś założyc. W szersze opony sie nie baw, chyba że zależy Ci bardziej na prezencji niż na prowadzeniu.

Moim skromnym zdaniem nie powinno się zmieniac opon na szersze, bo pogarsza to trakcję motocykla, podobno dopuszczalna jest opona o 10 mm szersza niż fabryczna bez (lub prawie bez) wpływu na prowadzenie, czyli tutaj 140 mm mógłbyś założyc. W szersze opony sie nie baw, chyba że zależy Ci bardziej na prezencji niż na prowadzeniu.

Zgadzam się z przedmówcą. Im szerszego lacza założy się na oryginalną felgę tym gorzej się będzie moto prowadziło...no chyba, że nie che się go prowadzić tylko pokazywać od czasu do czasu... :icon_razz:

gdzies czytalem.. juz nie wiem gdzie recke nsrki i gosciu sie chwalil ze nie mu parametrow jezdnych nie poorszyla a wsadzil do swojej nsrki chyba 160 albo 170.. czyzby na ta sama felge?

Bez przeróbek??? Nie sądzę...a nawet jeśli to moto pewnie ledwie się toczyło, że nie wspomnę o skręcaniu!

a przod zostawic taki jaki jest fabryczny rozmiar?

no pewnie, słuchaj skoro taką oponkę zastosował producent to zapewne jest to optymalne rozwiązanie. Myślę, że śmiało możesz zostawić oryginał i póki co śmigać tak jak jest...na tuning jeszcze będziesz miał czas...

wiec z tylu zmienic na 140 a przod zostawic taki sam, tak?

Takiego zdania jestem ja ale dla pewności możesz się jeszcze podpytać innych, bardziej doświadczonych kolegów. O jeden numer większy laczek z tyłu z pewnościa nada troszkę bardziej poważnego wyglądu moszynce ale ten jeden rozmiar to wszystko co powinieneś robić (jeśli już musisz)