motorider Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Mam simsona S51 z 6V instalacja, jak w kazdym simku słabo świecą światła. Wpadłem na pomysł żeby nie przerabiać całej instalacji na 12 V tylko wymienić cewke od świateł. Zasila ona bezpośrednio światła, prąd nie przechodzi przez żadne regulatory wiec chyba powinno działać. Czy ktoś robił już takie modernizacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatar Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 (edytowane) Ja robiłem podobną modernizacje, ale z akumulatorem, kierunkami i trąbikiem. Miałem simka z instalacją 6V i te wcześniej wymienione elementy zmieniłem na 12V, ale nie zmieniałem żadnej cewki, tylko odłączyłem ładowanie. Nie było żadnych problemów z "gryzieniem" się tych dwóch napięć na jakimś elemencie. Ze światłami pewnie będzie podobnie (pod warunkiem, że w simku jest cewka, która zasila tylko światła). Zastanów się czy nie lepiej byłoby zaminić żarówkę na kilka mocnych, białych diód LED. Można spokojnie kupić bardzo mocne diody za nie tak wielkie piniędze. Jeśli znasz się trochę na elektronice za te same lub mniejsze pieniądze, będziesz miał światło z diód. Edytowane 29 Czerwca 2006 przez gatar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorider Opublikowano 29 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Tak sie zastanawiam i nie wiem czy nie 'pogryzą' się masy. Z cewki świetlnej bedzie 12V, a z ładowania 6V nie chce odłączać ładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatar Opublikowano 30 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2006 U mnie się nie 'pogryzły' przy aku 12V i cewkach 6V, mimo, że jedno i drugie było podłączone do masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi