Skocz do zawartości

ETZ 150 - remont silnika

micek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,robie kaptalke i nie wiem jakiej firmy i gdzie kupić łożyska i simmeringi. Chce żeby moto mi długo służyło i chce je zrobić naprawde dobrze i na porządnych częściach. Jeżeli ktoś mógł by mi pomóc i powiedzieć gdzie kupić dobre łożyska i simmeringi to był bym wdzięczny. W gre wchodzą zamienniki dobrej firmy albo orginalne niemieckie. To samo dotyczy się skrzyni,musze wymienić pewne elementy i też niewiem gdzie dostane orginalne części. Może jakiś dobry sklep w W-wie gdzie kupie te rzeczy :?:

Mam jeszcze jedną prośbe... silnik będe remontował sam (pierwszy raz) i... no własnie, proszę o jakieś rady, wskazówki na co należy zwrócić szczególną uwagę, chodzi mi konkretnie o ten silnik,nie chce czegoś spier**** :roll: , do mechanika nie oddam bo chce to zrobić sam,może to kwestia ambicji ale sie uparłem i zdania nie zmienie :D

Pozdrawiam

Grzesiek

Co sie tyczy lozysk to najleprze beda CX sa wysoko obrotowe i bardzo dobre 1szt okolo 25 zl simeringi najleprze niemieckie a jezeli skaladasz pierwszy raz etz to daruj se skrzynie daj komus kto to robil wczesniej bo na 99% bedzie ci brakowalo biegow

a jezeli skaladasz pierwszy raz etz to daruj se skrzynie daj komus kto to robil wczesniej bo na 99% bedzie ci brakowalo biegow

akiedy bedzie mogł sie nauczyc?Micek-skladaj sam.popros tytlko kogos aby Cie nadzorowal.

Pozdrawiam

Niedawno robiłem generalkę w 150-tce. Wstawiłem łożyska SKF (głównie ze stajni francuskiej chociaż też z jedno czy dwa włoskie - nieistotne) dużo osób mi je polecało, kupisz je w... sklepach SKF(jest parę w W-wie ja kupiłem w jednym niedaleko Towarowej, ale wiem, że jest jeszcze np: na Puławskiej). Simmeringi wstawiłem zwykłe (polskie) zobaczymy ile wytrzymają. Skrzynie składaj bez obaw, jak masz wszystko to tylko jedno położenie pasuje (uwaga na wodziki) i nie ma większego problemu. Złóż ją sobie w rękach, pooglądaj itp.. Jak będziesz wymieniał niektóre koła zębate to książeczka "Z motorem na ty"- Mz etz125/150 załatwi sprawę, wszystko rozrysowane, połapiesz się bez trudu. Ja składałem po raz pierwszy i wszystkie biegi mam (proste jak konstrukcja cepa :D ). Składaj sam, to największa przyjemność, ale też dużo pytaj kumpli, znajomych, itd., którzy mają doświadczenie to uchroni Cię przed niektórymi wpadkami (błąd możesz wypatrzeć sam, ale już po jego popełnieniu :lol: ). Miłego składania! Pozdrawiam!

Dzięki za rady!

Silniczek jak i motorek złoże sam i już :twisted: ewentualnie pod okiem mechanika,ale myśle że jest to tak prosta konstrucja że sobie poradze, zreszta zrobiłem coś co się wyda dla Was smieszne, a mianowice, jak zdjąłem prawy karter, tak że wał i skrzynia została w lewym to dokładnie wszystko nagrałem kamerą, także telewizor i wideo do piwnicy i będe montował 8) wiem że to smieszne ale nie mam cyfrówki żeby zdjęcia porobić :D

Powiedzcie mi jeszcze panowie czy dostane w sklepie orginalną skrzynie z elementami zmieniacza biegów (krzywka,widełki...) czy są tylko zamienniki produkowane z tandetnych materiałów, mówie tu o nowej skrzyni. Bo moja ecia napewno ostro dostawała w dupe i zastanawiam się nad zmianą skrzyni,niby zębatki nie wyglądają na schlastane, ale... zresztą na oko tego niesprawdze

Pozdrawiam

Grzesiek