Skocz do zawartości

Blokada w rs'ce

fen1ks
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was takie pytanie.

Moja rs'ka jedzie max 140, na obroty wchodzi w miare ladnie, wiec pewnie ma blokade na wydechu.

Oddałem ją do serwisu aprilii w warszawie ( w sumie to nazywa sie skuterland; p) i tam panowie stwierdzili, ze jest odblokowana tylko ma jakies 'zwezenie na wylocie cylindra'. Nie pamietam co powiedzial, ale w kazdym razie cos z cylindrem.

A moje pytanie brzmi, czy mozna stwierdzic, ze nie ma blokady w dyfusorze bez rozcinania go ?;f. I jak ją odblokowac zeby chociaz miala wiekszego kopa, bo v-max to i tak na razie wystarcza.

moduł jest chyba odblokowany bo na obroty wkreca sie ladnie. Ogolnie to narazie mi wystarcza, ale pewnie za 2 miesiące chciałbym sobie posmigac troszke szybciej. Dałem do serwisu ale widze, ze dyfuzora nie tknęli. I mam wątpliwosci czy mogli stwierdzic czy blokada tam jest czy nie. Ale z drugiej strony to chyba sie na tym znaja wiec nie wiem ; p

To skoro sie apriliowicze zebrali, to tez sie o cos podpytam, nie rozpoczynajac juz oddzielnego tematu. Pewnie tylne swiatla mamy takie same (tak podejrzewam), czy sa jakies specjalne zarowki do naszych moto, bo jak kupuje te standardowe, to po dwoch stronach maja male kulki i jedna trzeba zetrzec papierem sciernym np, zeby weszla. Czy jest jakis producent,ktory przewidzial to i produkuje zarowke z tymi kulkami na roznych wysokosciach ?(nigdy nie bylam dobra w tlumaczeniu takich spraw, wiec nie wiem,czy mnie zrozumieliscie).

Co do tej RS 125, to jak dla mnie masz zepsuty zawor wydechowy. Mialem RS 2000r i tam byl sterowany elektromagnesem, motocykl dostawal "kopa" przy 7-8k rpm. W RS z 2003r zawor wydechowy byl juz bez elektromagnesu, po prostu byl ciagle zamkniety i wlasnie 140km/h to byl max. Kable byly, wiec jezeli tak masz to powinienes kupic gdzies zawor wraz z elektromagnesem i zalozyc. Mozesz tez obecny zawor wyjac i zalozyc sama zaslepke ale wtedy moto juz zupelnie nie przyspiesza na niskich obrotach. Jezeli jest blokada w dyfuzorze, to leci 80km/h, a przynajmniej ja tak mialem.

Do Agabusy: Sprawdz czy dobre zarowki kupujesz, bo mi jakos (tylko ze w RS125) wszystko pasowalo.

Zawor chyba w miare działą, bo od 6 tys. ladnie juz ciągnie. Chociaz ma takiego muła małego od 5 do 6 tys. wiec nie jest taki wykluczony.

Narazie bede jezdzil tak, ale jak sie kiedys zdenerwuje to chyba rozerwe ten dyfuzor i najwyzej jak sie nie uda poskladac kupie nowy ukl. wydechowy.

Da sie jakos sprawdzic czy zwor wydechowy dobrze działa ?

Po podniesieniu baku po prawej stronie nad silnikiem masz elektromagnes ktory jest polaczony linka z zaworem (zawor znajduje sie z przodu cylindra, nad rura wydechowa). We wczesniejszych modelach byly jeszcze zawory ktore dzialaly na innej zasadzie, chyba na podcisnienie. W twojej powinien byc ten z elektromagnesem. Do ok 3000rpm powinien otwarty (linka naciagnieta), pozniej zamkniety i od 7000 czy 8000rpm znow otwarty. Powinno byc to widac przy tym elektromagnesie. Oczywiscie jest tam regulacja i linka powinna byc odpowiednio naciagnieta (jest to pokazane w manualu). Podczas jazdy wyraznie czuc jak motocykl dostaje "kopa" przy otwarciu zaworu i nieco glosniej chodzi.