Skocz do zawartości

Grubośćtarczy hamulcowej

Rekomendowane odpowiedzi

Spojrzałem się dziś na swoją tarcze z przodu w moto , i się troszkę przeraziłem szczerze mówiąc jej grubością(a raczej cienkośćia). Nie iwem jaki wymiar pownninna miec tarcza, ażeby się jeszcze nadawała. Jak była nowa miała 3mm, teraz zaś ma już niecale 1,5mm grubości, i zauważyłem, ze już chyba troszkę winkla dostaje, bo jak się jedzie na luzie słychaś tarcie klocków o tarcze(ale takie jak przy krzywej tarczy).Jak myślicie, czy lepiej to już wymienić, czy ryzykować, że pęknie i zgubie zęby??? z kąd mogę taką tarczę kupic w dobrej cenie??

a jakie moto ? poza tym na tarczy masz przewaznie zaznaczoną minimalną grubość i poniżej tej wartości lepiej nie schodzić :icon_razz:, tarcza moze sie niezle powichrować od temperatury ,w najgorszym wypadku pęknąć i narazic Cie na bardzo powazny wypadek ,nie wspominając o kosztownej naprawie.. nowe to cholerny wydatek ,ale możesz kupić używaną,czasami mozna znaleźć naprawde zachowane sztuki w dobrej cenie.

PzDR seba

Minimalna grubosc tarczy powinna byc opisana na tarczy. U mnie np. jest to 4mm. Jakos nie chce mi sie wierzyc, zeby grubosc nowej u Ciebie wynosila tylko 3 mm.

Przy grubosci 1,5 mm ja bym sie bal dotykac hamulca. Mocniejsze rozgrzanie, ostre hamowanie i tarcza w rulonik sie zwinie :icon_razz: .

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]