Skocz do zawartości

Jeszcze raz FIREBLADE 1995 - zagadkowy dźwięk

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka

FIREBLADE ROK 1995

Jeszcze raz powracam z tematem.

Moto ma nawinięte około 20000 mil ( mieszkam w Anglii więc z tym przbiegiem nie ma lipy, paiery i inne tak fiszki)

Do sedna sprawy

Jak moto pracuje na luzie to jest rewelka cicho ładnie i bez problemów obojętnie jakie są obroty, zagadka zaczyna się dopiero podczas jazdy. Mianowicie : gdy jedzie sie delikatnie wszystko jest OK jednak jak troszkę energiczniej doda sie gazu pojawia się dziwne TERKOTANIE . Skrzynia pracuje bardzo ładnie, biegi nie wyskakują jedynie jedynka jest troszkę wyjąca.

Nowe zębatki i łańcuch

rozrząd sprawdzony i napinacz

luzy zaworowe sprawdzone

kompresja sprawdzona

gażniki sprawdzone

Ogólnie silnik po zdjęciu pokrywy od rozrządu wygląda rewelacyjnie, wałki rozrządu jak nowizna,

Po zdjęciu gażników i oględzinach gładzi cylindrów poprzez kanały dolotowe widać jeszcze rysy od honownicy. To raczej przebieg jest ok.

Jednak ten dźwięk jest bardzo dziwny.

Jeszcze zastanawia mnie pompa paliwowa możliwe że jest wadliwa i głośno pracuje jak jest większe zapotrzebowanie na paliwo przy większym obciążeniu silnika podczas jazdy.

Jesze zastanawia mnie sprawa kosza sprzęgłowego oraz łańcuszka napędzającego pompę olejową.

Przewaliłem masę motorów ale taki dźwięk mam po raz pierwszy i bardzo mnie to intryguje. Możliwe że ktoś spotkał się z czymś podobnym.

Nie problem rozebrać silnik i zweryfikować co trzeba (silniki to moja pasja) jednak najpierw wolę poszukać przyczyny i popytać ludzi co może się borykali z takim problemem. możliwe że jest to jakaś duperela .

Z góry wielkie dzięki za jakieś info na ten temat.

Pozdro

Tomek