McGriff Opublikowano 6 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 Witam.Mam takie pytanie otóż zastanawiałem sie nad tym: niedługo bede sprzedawał moją NSR-ke i kupie coś większego założy jakąś 500cc :icon_twisted: , bede już w trakcie robienia kursu A i policja mnie zatrzyma na tej 500cc z prawkiem A1, jaki mandat za to dostane, chodzi mi przedewszystkim czy mogą mi odroczyć prawo jazdy?Bo mandat chyba koło 500 zł coś słyszałem.Pzdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozek Opublikowano 6 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 Czytalem ze odroczek juz nie ma. W sumie by sie zgadzalo go kumpel ostatni smigal puszka bez prawka i dostal 5 stowek mandatu. A jak sie ma prawo jazdy ale nie tej kategori to mandat 300zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melon19 Opublikowano 6 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 Jedynym rozwiązaniem jest niedać się złapać, bo w innym wypadku twoja kieszeń może to dotkliwie odczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyex Opublikowano 6 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 Sam bardzo chętnie poznam odp. na to pytanie gdyż ja mam 500 i właśnie zdaje na prawko A1 :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGriff Opublikowano 6 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 Wie może ktoś czy są odroczenia czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 7 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 Za sam fakt kulturalnej i w miare przepisowej jazdy motocyklem na uprawnieniach kat. A1 mozna dostac mandat 300 zl i nic wiecej. Zadna "odroczka" nie grozi. Co innego jesli zaczniesz uciekac przed policja lub stwarzac wyjatkowe zagrozenie w ruchu - wowczas mozesz byc prawie pewny, ze sprawa trafi do sadu i orzekna Ci zakaz prowadzenia pojazdow (srednio za takie zachowanie orzekaja na okres 1 roku). Inna sprawa to ewentualne ryzyko zlawetowania motocykla na parking. Jesli po zatrzymaniu i stwierdzeniu braku uprawnien do kierowania takim motocyklem nie zjawi sie szybko ktos, kto legalnie bedzie w stanie dojechac maszyna do domu, policja bedzie zobligowana wezwac lawete. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGriff Opublikowano 7 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 lukasz-aprilia thx o to mi chodziło :biggrin: .Jeśli sie zdecyduje na takie coś to chyba pojade na jakieś zadupie i bede powoli śmigał :icon_exclaim: Pzdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 7 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 Tak samo jest w przypadku kierowania 125ką w przypadku posiadania karty motorowerowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 Nie - w przypadku karty motorowerowej jestes traktowany jakbys zupelnie nie mial prawa jazdy. Przepis uzaleznia wysokosc mandatu 300 czy 500 zl od posiadania uprawnien do kierowania pojazdami innej kategorii. Karta motorowerowa na pewno nie jest "inna kategoria". Przynajmniej ja to tak interpretuje. :icon_exclaim: Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi