ptasiorr Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Czesc.Jest taka sprawa/sytuacja:kupiłem moto od polaka,który z kolei kupił ten moto od niemca.Jak sięjużdowiedziałem polak musi zapłacić jakiś tam VAT od umowy żeby coś tam coś(sam nie wiem po co).I w jednym urzędzie mi powiedzieli że to ma być VAT-24,później powiedzieli że to ma być VAT-25, a jak pojechałem do innego urzędu(inny powiat) to mi powiedzieli że to ma być VAT-25 od tej umowy K-S między polakiem(kupujacym), a niemcem(sprzedajacym). Jak to w końcu ma być?Proszę, o treściwą odpowiedź :icon_mrgreen: nie ukrywam, ze mi zalezy na czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Hello, 1. Poszukaj ten temat był minimum kilka razy :icon_mrgreen: 2. Ten co kupił od Niemca sklada VAT 25, opłaca i dostaje VAT 24. Bez tego nie zarejestrujesz :icon_mrgreen: Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) Ten gościu od którego kupiłeś sprzęta musi udać się do swojego urzędu skarbowego, złożyć druk VAT-24, opłacić 150 złotych i czekać. Po jakimś tygodniu (tu różnie bywa, zależy ile mają roboty w urzędzie) wraca z powrotem do US i odbiera druk VAT-25. I ten druk przekazuje Tobie wraz motocyklem i umową kupna sprzedaży na ten motocykl. Teraz Tu musisz się udać do swojego US i opłacić 2% od wartości motocykla. A reszta to już standard (tłumaczenia, badanie i rejestracja).2. Ten co kupił od Niemca sklada VAT 25, opłaca i dostaje VAT 24. Odwrotnie :icon_mrgreen: Składa się VAT-24 a dostaje się VAT-25 :icon_mrgreen: A tak to reszta jest OK :icon_mrgreen: Pozdrawiam Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez Dybcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Odwrotnie :icon_mrgreen: Składa się VAT-24 a dostaje się VAT-25 :flesje: A tak to reszta jest OK :wink: PozdrawiamNo możliwe, ja nigdy nie pamiętam tej numeracji :crossy: Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptasiorr Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 tłumaczenie,przegląd itp. mam.To jak to wkońcu ma być??? :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 tłumaczenie,przegląd itp. mam.To jak to wkońcu ma być??? :icon_mrgreen: Ale jak ma być z czym? Z VATem? Napisałem wyżej :flesje: Czyli w skrócie: idziesz do tego co Ci to sprzedał, rozkazujesz mu ( :wink: ) udać się do swojego US i złożyć druk VAT-24 oraz opłacić 150PLN. Po jakimś czasie odbierze w swoim US druk VAT-25. Czy coś jeszcze? Jakbyś jeszcze czegoś nie wiedział to się pytaj.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Nom a ja mam tak, że gość, który sprowadził motocykl nie rejestrował go, tylko mi kazał złożyć VAT 24.Czyli teraz nie muszę już męczyć się z VAT 25 i z 2% wartości pojazdu? Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Nom a ja mam tak, że gość, który sprowadził motocykl nie rejestrował go, tylko mi kazał złożyć VAT 24.Czyli teraz nie muszę już męczyć się z VAT 25 i z 2% wartości pojazdu?Ten kto sprowadził musi złożyć VAT 24 a nie ty?!?!?!?! No chyba że w papierach ty widniejesz jako sprowadzający:) Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Tak w umowie kupna sprzedaży widnieję ja, gość sprowadził fizycznie, ale nie w papierach :] Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Co do 2% od umowy to Ciebie to nie dotyczy. Ty tylko masz załatwić VAT25 - podatek 2% płaci się tylko od umów sporządzonych na terytorium RP, czyli od umów kupna-sprzedaży polak<->polak.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptasiorr Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Dziękuję za odpowiedź :clap: :cool: POZDRO dla Was :wink: :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi