Skocz do zawartości

jekie części..?

egonszef
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam, kupiłem przed zimą hondę xl600 lm 87r. przez zimę naprawiony został silnik i już jeździ lecz mam jeszcze parę rzeczy do wymiany a mianowicie:

łańcuch napędowy

łożyska w tylnym kole ponieważ zębatka lekko się rusza

hamulce przednie czyli tarcze i pewnie nowe klocki

piszczy mi tylni hamulec przy hamowaniu (bębęn)

jest jeszcze jeden problem nie wiem czy istotny ale na sprzęgle jest chyba jakiś luz ponieważ na jałowym biegu koło się kręci gdy nie dotyka ziemi, nie jestem pewien czy sprawdzać sprzęgło?

jeżeli możecie to napiszcie jakie cęści będą najlepsze do ów motocykla, chciałbym aby ten motocykl był sprawny technicznie zwarzywszy zę to moje pierwsze moto w życiu i nie zamierzam go sprzedawać.

z góry dziękuję.

moze sie krecic wazne coby je zatrzymac np noga bez wiekszego problemu ,jesli nie da rady to sprzeglo ciagnie ,moze byc albo luz na lince albo cos ze sprzeglem

co do zebatki ona jest mocowana na takim gumowym tlumiku drgan i moze miec lekki luz

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

moze sie krecic wazne coby je zatrzymac np noga bez wiekszego problemu ,jesli nie da rady to sprzeglo ciagnie ,moze byc albo luz na lince albo cos ze sprzeglem

Sprzęgło tu nie ma nic do rzeczy, bo kolega pisał, że kręci mu się na biegu jałowym, gdy nie dotyka ziemi. Dla mnie to normalne zjawisko, wynikające z tarcia pomiędzy elementami skrzyni biegów, które jak wiadomo z fizyki występuje zawsze. :crossy:

łańcuch napędowy wsadzę firmy DID, takiej samej firmy jak mam felgi czy obręcze kół

hamulec przedni - dzisiaj posmaruje tłoczki jakimś tam specjalnym smarem przeciwko zapieczeniom i chyba pomoże,

co do łożysk to nie wiem czy wymieniać czy dociskać ponieważ całe koło nie ma luzu gdy na stopkach nim ruszam na boki tylko tylnia zębatke lekko chodzi- sprawdzę przy wymianie zębatki i tylniej opony,

a co do sprzęgła na jałowym biegu gdy koło się kręci to bez problemu palcem zatrzymam więc dam sobie spokój bo pewnie wynika to ze złej regulacji

hamulcem pompowałem pare razy aż do wyczucia oporu i przytrzymuje, wtedy znajomy przez chwilkę upuszcza soki odkręcając śrubkę i tak parokrotnie, był taki motyw że przy 4 odkręceniu dopiero powietrze poszło..?! czyli co odpowietrzać dalej aż się naprawi?? zastanawiam się czy jest istotna grubość tarczy i klocków??

Edytowane przez egonszef

Czy przypadkiem w czasie odpowietrzania i pompowania w zbiorniczku nie było za mało płynu ? Mogło zaciągnąć troche powietrza.

Do filtrów powietrza stosuje sie specjalne oleje np. MOTUL w sprayu koloru niebieskiego. Dzieki temu dobrze widac gdzie juz gabka jest nasączona.

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

dzisiaj naprawiłem ten hamulec tylko że trochę poważniej się za to zabrałem a mianowice wymontowałem cały ten hamulec z tarczy i zacisnołem tłoczki na maxa i dopiero odpowietrzałem, pare razy i jeszcze się powietrze znalazło w układzie, rozchyliłem szczęki nałożyłem i jest jak należy,

Bardziej mnie zainteresowała sprawa tylniej ruszającej się zębatki, po odkręceniu koła tylniego (przy okazji wyczyściłem szczęki hamulcowe i bęben papierem ściernym i już ni piszczy przy hamowaniu:) dojarzałem się od strony bębna że łożysko jest zepsute bo się nie kręci a od strny tarczy również się kwalifikuje do wymiany tylko że mechanizm dziwnie jest zrobiony (to mój pierwszy moto) ponieważ ten "czop" do którego jest zębatka przykręcona, który siedzi w środku koła ma luzy i przez te luzy łożysko też nie jest ścisłe i nie mam pojęcia jak to rozmontować a po rozmontowaniu co z tym zrobić??

to nie ostatni problem więc się nie zniechęcajcie :wink:

Edytowane przez egonszef