PaDo Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 (edytowane) witam, na zakupione moto mam nastepujace dokumenty: Farzeugschein(obciety róg) + Abmeldung,oraz taki bialy dokument o nazwie "Betriebserlaubnis" - sa w nim dane nt. motocykla(dane techniczne), wlasciciele oraz jaki mial nadany nr rejestracyjny.... czy te dokumnety wystarcza do rejestracji moto? (oczywiscie plus umowa) Zdjecie dokumnetow Wczoraj rozmawialem z kolega, ktory sprowadza autka i twierdzi, ze od 10.05 nie wydaje sie juz Abmeldungow tylko wbija pieczatke do dowodu i obcina rog......ile w tym prawdy? pozdrawiam -----------------------------------------EDIT chyba nikt mi nie pomoze... pytam, bo w poscie "jak zarejestrowac sprowadzone moto" w jednym z postow napisano, ze do rejestracji potrzebny jest min dowod rejestracyjny....inni uzywaja slowa BRIEF czyli Ksiazka Pojazdu....dowod a ksiazka pojazdu to 2 rozne rzeczy... i teraz zglupialem...Strona forumps dzwonilem do wydzialu komunikacji i pytalem, czy data na umowie bedzie miala znaczenie przy cenie karty pojazdu (jesli jest np wczesniejsza niz polowa kwietnia) odpowiedziano mi, ze liczy sie data rejestracji... Edytowane 10 Kwietnia 2006 przez PaDo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 witam, na zakupione moto mam nastepujace dokumenty: Farzeugschein(obciety róg) + Abmeldung,oraz taki bialy dokument o nazwie "Betriebserlaubnis" - sa w nim dane nt. motocykla(dane techniczne), wlasciciele oraz jaki mial nadany nr rejestracyjny.... czy te dokumnety wystarcza do rejestracji moto? (oczywiscie plus umowa) Wczoraj rozmawialem z kolega, ktory sprowadza autka i twierdzi, ze od 10.05 nie wydaje sie juz Abmeldungow tylko wbija pieczatke do dowodu i obcina rog......ile w tym prawdy? Te wymienione dokumenty nie wystarczą Ci do rejestracji - musisz je oczywiście przetłumaczyć :icon_biggrin: Do tego potrzebny będzie jeszcze przegląd techniczny i VAT-25 z urzędu skarbowego. Co do niemieckich dokumentów jakie posiadasz: farzeugschein jest to odpowiednik naszego dowodu rejestracyjnego. Nie wiem jak w urzędzie w którym będziesz rejestrował podchodzą do tego, ale w większości wydziałów komunikacji wystarcza ten dokument (przetłumaczony oczywiście).Co do tego co powiedział Ci twój kolega to prawda - ale nie do końca. W Niemczech podobnie jak i u nas (ale nie w takim stopniu jak u nas) są rozbieżności pomiędzy procedurami urzędowymi: jedne urzędy wydają BRIEF (czyli niemiecka karta pojazdu) + wymeldowanie, inne wydają XERO (!!) briefu + wymeldowanie, jeszcze inne wydają obcięty dowód rejestracyjny. Teraz to już raczej w całych Niemczech wydawane są nowe dokumenty: dowód rejestracyjny składający się z dwóch części. Ale Ciebie już to nie dotyczy :PPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaDo Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 dziekuje za odpowiedz. wlasnie dzwonilem do wydzialu komunikacji i potwierdzili, ze te dokumenty wystarcza... ALE teraz mam inne pytanie: musze sam spisac umowe miedzy mna a niemcem (moto kupione w polsce od handlarza), i zastanawiam sie czy na umowie wpisuje sie nr rejestracyjny (niemiecki, ktory jest w dowodzie rej.) bo przeciez ten motocykl zostal przywieziony bez tablic..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 ALE teraz mam inne pytanie: musze sam spisac umowe miedzy mna a niemcem (moto kupione w polsce od handlarza), i zastanawiam sie czy na umowie wpisuje sie nr rejestracyjny (niemiecki, ktory jest w dowodzie rej.) bo przeciez ten motocykl zostal przywieziony bez tablic..... Lepiej wpisać - a to że moto zostało przywiezione bez tablic to nie problem bo w większości urzędów niemieckich tablic się nie pobiera (nie ma na to przepisu). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi