thefex Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 (edytowane) hej. jezeli temat byl walkowany milion razy, to prosilbym o podeslanie linka do odpowiedniego starszego tematu oraz o zamkniecie badz usuniecie tego. a teraz to co mnie boli: wlasnie koncze wypelniac umowe KS, ktora zawarlem z niemcem, ale nie byla ona wypelniona kompletnie, bo nie wiedzielismy co wpisywac. spisalismy tylko swoje dane i model motocykla wraz z numerem ramy. niewypelnione sa pola: 1. kraftfahrzeugbrie-NR (nr dokumentu pojazdu): - tutaj wpisywac nr briefu czy zielonej karty?2. tag der erstzulassung (data pierwsej rejestracji): - wpisywac to co mam w briefie, czyli 16 juni 1993, czy moze dzien, w ktorym bede rejestrowal po raz pierwszy motocykl w Polsce? (czyli pewnie czerwiec 2006)3. besondere vereinbarungen (uwagi): - to chyba zostawiam puste, prawda?4. preis in euro (cena w euro): - jest sens zaklamywac i wpisywac 50 euro? chodzi mi o to, czy jak wpisze prawdziwa cene to czy nie bede musial od tego placic jakichs tam podatkow. wiem ze z vatu jestem zwolniny (trzeba isc po kwti do urz. skarb. i wystawia za 150 zl), ale czy nie musze placic jakiegos cla czy cos w tym stylu za sprowadzenie motocykla do Polski?5. ort und datum (miejscowosc i data): nie bedzie podejrzane, jezeli wpisze tu swoje miasto? jaka date wpisywac? chodzi mi o to, czy po wpisaniu daty bede mial jakis okreslony czas (np 30 dni) zeby zarejestrowac motocykl? pozdrawiam i dzieki serdeczne za pomoc bylem wlasnie w salonie motocyklowym i mi powiedzieli, ze mam BRIEF (fahrzeungbrief) i zwykły niemiecki DOWÓD REJESTRACYJNY (fahrzeugschein) !!!Ale nie mam TABLIC REJESTRACYJNYCH zadnych do tego motocykla! przeciez jak bede szedl z tym do wydzialu komunikacji, to bede musial zdac i dowod rejestracyjny (fahrzeugschein) i tablice... Motocykl nie jest wymedlowany w niemczech... CO ROBIC ??? Edytowane 31 Marca 2006 przez thefex Cytuj KTM LC4 400 SC '95Honda CB 1100 Bol D'or '83DKW KM 200 '35www.bikepics,com/members/thefex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwwp Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 1) numer briefu2) data pierwszej rejestracji: 16 juni 19933) puste, no chyba że masz jakieś uwagi :flesje: 4) nie ma akcyzy na motocykle więc możesz wpisać tyle ile zapłaciłeś i nie będziesz ponosił dodatkowych kosztów oprócz tych 150zł5) powinieneś wpisać miejscowość tam gdzie go kupiłeś no chyba że Niemiec przyjechał do Ciebie z motorem :icon_razz: co do daty to żeby sie nie czepiali wpisz taką żebyś wyrobił sie w ciągu miesiąca z rejestracją pozdr :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thefex Opublikowano 31 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 a jakie dokumenty powinienem miec?brief, abmeldung i umowe KS. a mam takie:umowefahrzeugbrief (czyli brief)fahrzeugschein to taka mala zielona rozkladana kartka, w ktorej sa dane motocykla i ostatni wlasciciel.? czy to jest moj abmeldung ? Cytuj KTM LC4 400 SC '95Honda CB 1100 Bol D'or '83DKW KM 200 '35www.bikepics,com/members/thefex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stopmen Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 (edytowane) tak jak sam napisales moto nie jest wyrejestrowane w D a abmeldung to wlasnie wyrejestrowanie. a fahrzeugschein to "karta pojazdu"ps. a jak to zrobiles ze masz moto z papierami i bez tablicy? troche dziwne Edytowane 31 Marca 2006 przez stopmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwwp Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 jeśli chcesz go zarejestrowac w Polsce to musi on być wymeldowany w urzędzie w Niemczech!!! i powinien to zrobić ten niemiec od którego kupiłeś moto, koszt wymeldowania to 6 euro z groszami. I na ostatniej stronie briefu powinna być pieczatka potwierdzająca wymeldowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thefex Opublikowano 31 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 no wlasnie glupio zrobilem...bo motocykl nie ma tablica zadnej pieczatki w briefie nie ma ze jest wyrejestrowany..jutro ide sie spotkac z facetem od ktorego kupilem motocykl i obgadamy sprawe. jak ktos moze mi pomoc, to walcie na GG: 958341 Cytuj KTM LC4 400 SC '95Honda CB 1100 Bol D'or '83DKW KM 200 '35www.bikepics,com/members/thefex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi