rad3k Opublikowano 25 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2006 Ostatnio wracając ze szkoły zobaczyłem patrol ŻW stojacy na poboczu z lizakiem. Zatrzymywali sobie auta jak policja. Mają do tego prawo?? Byłbym wdzięczny gdyby ktoś przy okazji wyjaśnił czy straż miejska może zatrzymać pojazd do kontoroli i ew w jakich okolicznościach?? PzdrRadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo Opublikowano 25 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2006 Żandarmeria może kierować ruchem, czy zatrzymywać nie wiem. Słyszałem, że straż może zatrzymywać tylko w przypadku złamania zakazu ruchu w obu kierunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 26 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 Zandarmeria ma uprawnienia w zakresie konroli pojazdow bardzo zblizone do uprawnien Policji. Koniec miesiaca sie zbliza, wiec pewnie chcieli sobie troche dorobic :) . Co do uprawnien Strazy Miejskiej i innych organow kiedys opisalem to tutaj: http://www.skutery.net/artykuly.asp?id=118 Obecnie dodac tam mozna jedynie to, ze trwaja prace nad nowelizacja ustawy prawo o ruchu drogowym m.in w zakresie przyznania ustawowego prawa straznikom do poslugiwania sie radarem i fotoradarem (z uwagi na brak ustawowego zezwolenia praktyke taka kwestionowal TK) Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 29 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2006 uprawnienia i obowiązki ŻW reguluje Ustawa o Żandarmerii Wojskowej i wojskowych organach porządkowych, Rozporządzenie MON z dnia 18 lutego 2004 r. i kodeks postępowania karnego. Dodatkowo Żandarmeria Wojskowa w momencie spełnienia art. 18a Ustawy o Policji może posiadać uprawnienia Policji. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi