Avalon Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Sprawa wygląda nastepująco: Kolega który jest w Stanach od kilku lat zdecydował sie w końcu na zakup i wysłąnie motocykla. Wyszukał kilka ciekawych ofert i znalazł ta która najbardziej mu odpowiadała.Okazało sie ze motocykl sprzedaje jakis amerykanin który ożenił sie z Austriaczką i aktualnie mieszka w Europie. Motocykl tez jest w Austrii. Taka sytuacja znacznie obniża koszt i skraca czas transportu do Polski. Motocykl ma tablice rejestracyjne USA więc pochodzi de facto z poza unii więc dojdzie cło i coś jeszcze. Motocykl ma byc wysłany bezpośredno do mnie. Wszystko jest opłacone i załatwione z jakąś amerykańską firmą spedycyjną która ma swoją agencję w europie.teraz kilka pytań.Czy motocykl moga dostarczyć bezpośrednio "pod drzwi" jak paczkę, czy w zwiazku z cłem muszą dostarczyć go jakiejś agencji celnej?Ile wynosi cło i inne opłaty przy takiej transakcji? prosze o rade i sugestie Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
01kriters Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Tutaj jest wszystko opisane przez Spidiego krok po kroku... pzdr http://forum.motocyklistow.pl/viewtopic.ph...ghlight=#286361 ps. szkoda że nie działa wyszukiwarka, bo gdybym nie zapisał sobie adresu, znalezienie tego tematu graniczyłoby z cudem :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TUREK Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Sprawa wygląda nastepująco: Kolega który jest w Stanach od kilku lat zdecydował sie w końcu na zakup i wysłąnie motocykla. Wyszukał kilka ciekawych ofert i znalazł ta która najbardziej mu odpowiadała.Okazało sie ze motocykl sprzedaje jakis amerykanin który ożenił sie z Austriaczką i aktualnie mieszka w Europie. Motocykl tez jest w Austrii. Taka sytuacja znacznie obniża koszt i skraca czas transportu do Polski. Motocykl ma tablice rejestracyjne USA więc pochodzi de facto z poza unii więc dojdzie cło i coś jeszcze. Motocykl ma byc wysłany bezpośredno do mnie. Wszystko jest opłacone i załatwione z jakąś amerykańską firmą spedycyjną która ma swoją agencję w europie.teraz kilka pytań.Czy motocykl moga dostarczyć bezpośrednio "pod drzwi" jak paczkę' date=' czy w zwiazku z cłem muszą dostarczyć go jakiejś agencji celnej?Ile wynosi cło i inne opłaty przy takiej transakcji? prosze o rade i sugestie[/quote'] a tak się zapytam czy kolega widział ten motocykl w ogóle czy tylko na jakieś aukcji itp.. :?: :?: -bo historia jest " bardzo " ciekawa i łudząco przypomina typowe przekręty.... :!: :!: pees. jak moto jest w Austrii to ja proponowałbym udać się po niego " osobiście " zważywszy, że daleko nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 12 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Motocykl nie jest dla mnie więc ja wiele nie ryzykuję :D . Kumpel miał nadzieję zarobic na nim troche grosza. Pytam się bo nie chciał bym żeby na tym interesie "umoczył". Do Austrii niedaleko , to fakt ale jakos nie mam mozliwości teraz tam jechac po motocykl.Oferta jest ciekawa ale niestety przypomina te opisywane przekrety. :cry: Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliwa Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 jeżeli ta R1 wygląda jak nowa i koleś chce za nią śmieszne pieniądze i życzy sobie tylko wstępną zaliczkę po której obiecuje wysłać sprzęt pod drzwi... no to to jest stary jak świat przewał na który obecnie chyba tylko dzieci z przedszkola (nie obrażając ich) mogły by się złapać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a!ntek Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 A ja nie doczytałem do końca nawet pierwszego posta Avalona i od razu naszło mnie skojarzenie z przekrętami amerykańskiego ebay'a. Ileż to razy próbowałem kupić z USA i się okazywało, że motocykl jest w Rumunii, Węgrzech, Austrii itp. Co ogłoszenie to ciekawsza historia... Wystarczyło przesłać hajs przez Western Union... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 jeśli miała to by byc prawda w co bardzo wątpię to odpowiadamtak spedycja dostarczy ci sprzęt do domuz papierami idziesz do urzedu celnego do zapłaty VAT22% i cło chyba 7% od wartości rynkowejnie ważne gdzie sprzęt jeździe liczy się z jakiego kraju ma tablice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi