Skocz do zawartości

Jak dostać sie do świecy - XT600E?

Inhalt
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem być miły dla motocykla i wykręcić świecę, żeby nalać do cylindra trochę oleju na zimę. Nie robiłem tego jeszcze w XT600 i nie dałem rady. Tam nie ma podejścia!

Doradźcie jak się dostać do świecy.

1) Czy trzeba coś wymontować?

2) Czy może jakiś specjalny klucz, a nie zwykły do świec?

3) Czy tam jest klucz 19 mm?

4) Czy da się wstrzyknąć olej przez odkręcony kolektor wydechowy, bo to akurat odkręca się łatwo.

Nie wiem jak w Twoim motocyklu, ale w XT350 kumpla, mniej czasu zajmowało zdemontowanie baku i wykręcenie świecy niż walka o niepokancerowanie palców. Bez zdjęcia baku wyjęcie świecy było tragiczne, zwłaszcza ze obaj mamy duże dłonie. Skoro zostawiasz maszynę do wiosny, to taka operacja się opłaci - przy okazji sprawdzisz stan wiązki elektrycznej (przetarcia), linek gazu i usuniesz błoto i liście które lubią tam siedzieć po energicznych wyprawach w teren.

Powodzenia. Kulik.

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus

Tego się właśnie bałem, że trzeba będzie mocniej sprzęt rozkręcić, a garaż nie jest ogrzewany i rączki marzną. Ale trudno - mus to mus. Dzięki za odpowiedź.

Tylko jak mam pełniutki bak na zimę, to czy mi z niego bezcenny płyn nie poleci na posadzkę jak będę zdejmował bak? Szkoda, ze wcześniej nie podszedłem do sprawy.

Bardzo dobrze że bak jest pełny- nie będzie w nim powietrza, czyli pary wodnej. Korozji też nie będzie. Zakręć kranik, ściągnij wężyk z gaźnika, nie zgub cybancika na wężyku.

Zdejmij kanapę i odkręć srubę mocującą tył baku do ramy. Następnie tył baku i ściągaj go do tyłu bujając jednocześnie na boki żeby łatwiej zsunął się z poduszek. Nie przesadzaż z tym bujaniem - lekko, żeby gumy rozruszać.

Bak odstawiamy na coś miękkiego żeby lakieru na rantach dołu nie porysować i kranika nie pokancerować.

Wsio.

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus