Skocz do zawartości

Drgania ...

asdx21
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do mojego problemu o którym kiedyś pisałem ("Drgania skrzyni biegów" dział 2T): założyłem nową tujeje smarowniczą na kosz sprzęgłowegy i dalej trzęsie, kupiłem nowy kosz też dalej to samo. Sprawdziłem jeszcze jak na to zjawisko zadziałają inne moje częci do sprzęgłą - i dalej trzęsie. Mianowicie to bije -moim zdaniem- wał, ponieważ kiedy kręciłem zabierakiem (oczywiście na luzie i przy rozebranym motorze) kosz oczywiście stał w miejscu ponieważ miałem ściągnięte tarcze itp. , to zauważyłem jak kosz jedym dolnym końcem poruszał sie do przodu i do tyły. Nie wiam jak to dokładniej opisać, ale musze powiedziec , że całe sprzęgło jest ok ., wydaje mi się za to że to wał na którym jest ono usadzone, jest wadliwe , a może coś innego? Ponieważ jak wał to bym musił rozkręcać cały silink i skrzynie a to mi trochę nie odpowiada a tym bardziej wtedy kiedy by mi to nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Niech któs mi odpisze czy z tym uszkodzonym wałem jest to możliwe i ewtl. jak to naprawić. Bo jak tak dłużej będę jeździł to będę miał więcej do roboty. Aha , dzisiaj grzebałem przy sprzęgle i pomyślełem sobie że zamienie podkładke która jest miedzy tyleją (smarownicza kosza sprzęgłowego) a łożyskiem (wału) z cz'tki do ts'ki i okazło się że bicie jakie miał kosz sprzęgłowy (oczywiście na ts'ce) zmniejszyłem do minimum (chyba dlatego że ta podkładka nie jest nowa), lepiej jak by ich w ogóle nie było . Motora jeszcze nie odpalałem ponieważ na skręcanie nie miałem dzisiaj czasu i nie jestem tego pewien. Powiedzcie czy taką drobnostką (chociaż podkładki te się bardzo różnią - od ts'ki jest nieco większą niż cz'tki) można zrobić tak wiele dla motora.

[ Dopisane: 21-11-2005, 16:41 ]

Widać , że nie ma tu fachowców.(?)

nie jestem nim też ale prosiłem Cię na prv o adres mail bym mógł wysłac Ci kilka foto (z czeskich stron) na temat prostego do budowy tłumika drgań ( napewno lepszy od bakelitowej płytki na przodnich uchwytach ale nalegal nie będę

zawsze lepiej wziąc na honor forumowiczów :-D moze akurat sie któryś odezwie :)

mirek