asdx21 Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 Wracając do mojego problemu o którym kiedyś pisałem ("Drgania skrzyni biegów" dział 2T): założyłem nową tujeje smarowniczą na kosz sprzęgłowegy i dalej trzęsie, kupiłem nowy kosz też dalej to samo. Sprawdziłem jeszcze jak na to zjawisko zadziałają inne moje częci do sprzęgłą - i dalej trzęsie. Mianowicie to bije -moim zdaniem- wał, ponieważ kiedy kręciłem zabierakiem (oczywiście na luzie i przy rozebranym motorze) kosz oczywiście stał w miejscu ponieważ miałem ściągnięte tarcze itp. , to zauważyłem jak kosz jedym dolnym końcem poruszał sie do przodu i do tyły. Nie wiam jak to dokładniej opisać, ale musze powiedziec , że całe sprzęgło jest ok ., wydaje mi się za to że to wał na którym jest ono usadzone, jest wadliwe , a może coś innego? Ponieważ jak wał to bym musił rozkręcać cały silink i skrzynie a to mi trochę nie odpowiada a tym bardziej wtedy kiedy by mi to nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Niech któs mi odpisze czy z tym uszkodzonym wałem jest to możliwe i ewtl. jak to naprawić. Bo jak tak dłużej będę jeździł to będę miał więcej do roboty. Aha , dzisiaj grzebałem przy sprzęgle i pomyślełem sobie że zamienie podkładke która jest miedzy tyleją (smarownicza kosza sprzęgłowego) a łożyskiem (wału) z cz'tki do ts'ki i okazło się że bicie jakie miał kosz sprzęgłowy (oczywiście na ts'ce) zmniejszyłem do minimum (chyba dlatego że ta podkładka nie jest nowa), lepiej jak by ich w ogóle nie było . Motora jeszcze nie odpalałem ponieważ na skręcanie nie miałem dzisiaj czasu i nie jestem tego pewien. Powiedzcie czy taką drobnostką (chociaż podkładki te się bardzo różnią - od ts'ki jest nieco większą niż cz'tki) można zrobić tak wiele dla motora. [ Dopisane: 21-11-2005, 16:41 ]Widać , że nie ma tu fachowców.(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madras30 Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 nie jestem nim też ale prosiłem Cię na prv o adres mail bym mógł wysłac Ci kilka foto (z czeskich stron) na temat prostego do budowy tłumika drgań ( napewno lepszy od bakelitowej płytki na przodnich uchwytach ale nalegal nie będę zawsze lepiej wziąc na honor forumowiczów :-D moze akurat sie któryś odezwie :) mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdx21 Opublikowano 22 Listopada 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 moje konto jest na serwerze wirtualnej polsce a login jest taki sam jak na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi