pietro2 Opublikowano 7 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2005 Witam,na wstępie chciałem się przywitać ze wszystkimi, od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem Yamahy SR125, nie licząc skutera to początek mojej przygody z motocyklami. Mam nadzieje że pomożecie mi się wdrożyć w świat motocyklistów ;) Na początek mam dwa pytania na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi: 1.Na moich oponach (które nadają się tylko do wymiany) są takie oznaczenia tył 3.50-16R, przód 3.00-17R, jak rozszyfrować te oznaczenia? Większość opon jakie można kupić chociażby na allegro ma oznaczenia typu 140/80/R17 chodzi mi o to, czy w jakiś sposób da się przeliczyć jedne oznaczenia na drugie? 2.Jaką maksymalną szerokość opony można zastosować na tył? Po prostu moto lepiej wygląda z szeroką oponą, ale nie wiem czy można dać szerszą od tej która jest i o ile? Pietro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozek Opublikowano 8 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2005 3.50, 3.00 to oznaczenia szerokosci opony w calach100, 140 itp to oznaczenia szerokosci w milimetrach (druga liczba to wysokosc np. 140/80 czyli opona o szerkosci 140mm i wysokosci 80% szerokosci) wiec 3.50 to taka prawie to samo co 90ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yosarian Opublikowano 8 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2005 Abyś umiał do końca rozszyfrowywać oznaczenia na oponie, dodam, że drugim parametrem opony poza szerokością jest rozmiar (średnica) felgi w calach, np. R17 - opona na 17-sto calową felge. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietro2 Opublikowano 9 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2005 Bardzo dziękuje za odpowiedzi, a może ktoś jeszcze zna odpowiedź na drugie pytanie: jaką maks. szeroką oponę moge zastosować na tylnym kole w miejscu 3.50-16 ? Czy należy brać pod uwagę tylko szerokość wachacza, czy na określonej feldze można stosować tylko określoną szerokość, czy jest pewien dopuszczalny zakres? pzdr Pietro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozek Opublikowano 10 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2005 Szerokosc felgi tez ma znaczenie. Powinno byc jeszcze troche zapasu, ale czy warto ?? U kumpla siedzi 3.50 i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi