Gość zasadas Opublikowano 2 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2005 Kupiłem yamahe virago i szukam informacvji dotyczących ekspoatacji i materiałów eksploatacyjnych. Dziekuję za informację lub kontakt. Chętnie wejdę w kontakt z doświadczonymi użytkownikami Yamahy. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza Opublikowano 18 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2005 Cześć! Modelu Virago było przynajmniej kilka wersji, rozpiętość pojemności silnika dwukrotna (od około 500ccm do ponad 1000ccm). Napisz, który masz model konkretnie. Z tego co wiem, do motocykli współczesnych używanych nalewa się półsyntetyk. I jak tak zrobiłem ze swoją XV1000 '85 rocznik. Po uszczelnieniu wszystkich wycieków, jakie były wcześniej (mam ją niecały rok i raz wymieniałem olej), żadnych nowych nie ma. Mogę sprawdzić, jaki konkretnie olej poleca Haynes, ale będzie to jakiś brytyjski specyfik. Muszę odkopać książkę po przeprowadzce. Daj znać, co potrzebujesz z informacji o Virago. Ja ze swoją miałem ciężkie boje, ale póki co jest wszystko w porządku i pali z pierwszego dotknięcia, nawet po 3 tygodniach stania w zimnej komórce. Pozdrawiam, Koza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zasadas Opublikowano 20 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2005 Witam,Dziękuję za informację,Mam Yamahę virago 535 z 95roku - w porównaniu z twoją 1000 to maluszek.Polecono mi olej Motul 10W/40 lub 15W/50 półsyntetyk.Szukam teraz dobrego odpowiednika do przekładni - dyfra. Pozdrawiam, Stanisław [email protected] - proszę wysłać nr telefonu lub adres email Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza Opublikowano 20 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2005 Cześć, Wg Haynesa do dyfra musisz nalać 0.19 litra oleju "SAE 80 API GL-4 hypoid gear oil" czyli poprostu olej przekładniowy SAE 80. Może jakiś Hipol czy coś podobnego? Jesteś pewien, że 15W50 to półsyntetyk? Ostatnia liczba mówi o lepkości oleju, natomiast pierwsza o jego rodzaju - 0 i 5 to pełny syntetyk (o ile się nie mylę), 10 to półsyntetyk, a 15 to mineralny. Ja mam nalany 10W40 (nie jestem pewien co do ostatniej liczby), półsyntetyk MOTOREX. Motor chodzi mi na tym oleju ładnie i nie przegrzewa się (mam termometr). Jeśli potrzebujesz jeszcze jakieś informacje, pisz śmiało. Mam książkę serwisową Haynesa i prawie rok przesiedziałem nad virażką, na szczęście trochę też pojeździłem :) Pozdrawiam, Koza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek3578 Opublikowano 23 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2005 oleje zalecane do Virago 535 : • wymian± oleju silnikowego co 6 000 km. • Wymiana filtru olejowego co 6 000 km. • Olej silnikowy 10 W 40• Olej teleskopowy SAE 10 W 30 369 cm^3 w każdej goleni. • Olej w przekładni głównej SAE 80 API "GL-4" (80W90) POZDRAWIAM SERDECZNIE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB4 Opublikowano 27 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 jest polsyntetyk 15w50 (Motul 5100 15w50, Shell VSX4 15w50).Ja jezdze n Motulu 5100 10w40 - polsyntetyk (mialem maly przebieg jak kupilem swoja Virago).W dyfrze powinien być 80W GL-4. Nie jest tak latwo dostepny jak 80w90, ale mozna kupić. Mam Castrola EP 80W. Na Statoilu widzialem tez olej Statoila o tych oznaczeniach i na stronie larssona jest LM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek3578 Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Teraz ja też smigam na tym Motulu co Ty i jestem zadowolony - żadnych wycieków i wydaje mi się,że sprzęgło lepiej pracuje - POLECAM :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fish Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 jest polsyntetyk 15w50 (Motul 5100 15w50, Shell VSX4 15w50).Ja jezdze n Motulu 5100 10w40 - polsyntetyk (mialem maly przebieg jak kupilem swoja Virago).W dyfrze powinien być 80W GL-4. Nie jest tak latwo dostepny jak 80w90, ale mozna kupić. Mam Castrola EP 80W. Na Statoilu widzialem tez olej Statoila o tych oznaczeniach i na stronie larssona jest LMWitamPanowie ile oleju wchodzi do 535?Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi