Skocz do zawartości

Jaki olej do Yamahy Virago?

Gość zasadas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Cześć!

Modelu Virago było przynajmniej kilka wersji, rozpiętość pojemności silnika dwukrotna (od około 500ccm do ponad 1000ccm). Napisz, który masz model konkretnie.

Z tego co wiem, do motocykli współczesnych używanych nalewa się półsyntetyk. I jak tak zrobiłem ze swoją XV1000 '85 rocznik. Po uszczelnieniu wszystkich wycieków, jakie były wcześniej (mam ją niecały rok i raz wymieniałem olej), żadnych nowych nie ma. Mogę sprawdzić, jaki konkretnie olej poleca Haynes, ale będzie to jakiś brytyjski specyfik. Muszę odkopać książkę po przeprowadzce. Daj znać, co potrzebujesz z informacji o Virago. Ja ze swoją miałem ciężkie boje, ale póki co jest wszystko w porządku i pali z pierwszego dotknięcia, nawet po 3 tygodniach stania w zimnej komórce.

Pozdrawiam,

Koza

Witam,

Dziękuję za informację,

Mam Yamahę virago 535 z 95roku - w porównaniu z twoją 1000 to maluszek.

Polecono mi olej Motul 10W/40 lub 15W/50 półsyntetyk.

Szukam teraz dobrego odpowiednika do przekładni - dyfra.

Pozdrawiam,

Stanisław

[email protected] - proszę wysłać nr telefonu lub adres email

Cześć,

Wg Haynesa do dyfra musisz nalać 0.19 litra oleju "SAE 80 API GL-4 hypoid gear oil" czyli poprostu olej przekładniowy SAE 80. Może jakiś Hipol czy coś podobnego?

Jesteś pewien, że 15W50 to półsyntetyk? Ostatnia liczba mówi o lepkości oleju, natomiast pierwsza o jego rodzaju - 0 i 5 to pełny syntetyk (o ile się nie mylę), 10 to półsyntetyk, a 15 to mineralny. Ja mam nalany 10W40 (nie jestem pewien co do ostatniej liczby), półsyntetyk MOTOREX. Motor chodzi mi na tym oleju ładnie i nie przegrzewa się (mam termometr).

Jeśli potrzebujesz jeszcze jakieś informacje, pisz śmiało. Mam książkę serwisową Haynesa i prawie rok przesiedziałem nad virażką, na szczęście trochę też pojeździłem :)

Pozdrawiam,

Koza

oleje zalecane do Virago 535 :

• wymian± oleju silnikowego co 6 000 km.

• Wymiana filtru olejowego co 6 000 km.

• Olej silnikowy 10 W 40

• Olej teleskopowy SAE 10 W 30 369 cm^3 w każdej goleni.

• Olej w przekładni głównej SAE 80 API "GL-4" (80W90)

POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!

• 3 miesiące temu...

jest polsyntetyk 15w50 (Motul 5100 15w50, Shell VSX4 15w50).

Ja jezdze n Motulu 5100 10w40 - polsyntetyk (mialem maly przebieg jak kupilem swoja Virago).

W dyfrze powinien być 80W GL-4. Nie jest tak latwo dostepny jak 80w90, ale mozna kupić. Mam Castrola EP 80W. Na Statoilu widzialem tez olej Statoila o tych oznaczeniach i na stronie larssona jest LM

• 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...

jest polsyntetyk 15w50 (Motul 5100 15w50, Shell VSX4 15w50).

Ja jezdze n Motulu 5100 10w40 - polsyntetyk (mialem maly przebieg jak kupilem swoja Virago).

W dyfrze powinien być 80W GL-4. Nie jest tak latwo dostepny jak 80w90, ale mozna kupić. Mam Castrola EP 80W. Na Statoilu widzialem tez olej Statoila o tych oznaczeniach i na stronie larssona jest LM

Witam

Panowie ile oleju wchodzi do 535?

Pozdrawiam Kuba