Skocz do zawartości

Honda NSR 125 - regulacja dozownika

nsr125
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z Hondą NSR 125: wydaje mi się, że dozownik podaje za dużo oleju. Otóż, ostatnio, kiedy jeździłem na moto, silnik nagle zgasł i nie chciał się ponownie uruchomić. Po odkręceniu świecy okazało się, że jest ona dość ostro usrana olejem 8O No nic, wyczyściłem, przetarłem szczotką drucianą - odpaliłem ponownie, pochodził elegancko, ale... do czasu. ;) Bydalk znowu zgasł :-x Operację z czyszczeniem świecy zapłonowej powtórzyłem, ale dalej dzieje się to samo. Rozważam dwie opcje:

- świeca zapłonowa nie jest oryginalna - jest to NGK BR8ES (w serwisie powiedzieli mi, że seryjna to NGK BR9ESC - i że obie świece posiadają różne wł. cieplne, ciepłoty... itp.). To może właśnie stanowić problem. Pondadto świeca daje bardzo anemiczną iskrę i w dodatku rozchodzi ona się na boki :? Czyli może dawać ona jako-taką iskrę, z tym, że w cylindrze nie daje rady z ciśnieniem....

- no i właśnie to, że dozownik podaje zbyt dużo oleju. Jednak składniałbym się bardziej ku temu, że to raczej nie to (a raczej nie tylko to), bo wcześniej było wszystko O.K - nic nie regulowałem, jedynie obroty.

Mimo to, chyba po odkręceniu świecy powinna ona być wręcz biała - co by świadczyło o prawidłowym spalaniu...

Już zamówiłem oryginalną świecę - mam nadzieję, że po wymianie będzie w porządku, ale jednak niepokoi mnie ten dozownik :? :?

Więc pytanie do posiadaczy NSR: gdzie regulować dozownik? Wolałbym raczej niczego nie spieprzyć ;)

Dzięki!

moze nie jestem posiadaczem ww. motorka, jednak wartosc ciepłoty swiecy ma znaczenie - temperatura samooczyszczania sie swiecy. a tu wyglada na to ze swieca sie nie czysci. spróbuj na tej nowej swiecy która masz zamówiona. dozownika lepiej nie ruszac, mozesz zrobic krzywde cylindrowi a przez to swojej kieszeni.

aha, czy moto dymi nadmiernie??

dymienie to norma, na zimnym silniku ostro, na rozgrzanym mniej, ale powyżej 8tys też sporo :)

jesteś z wawy, na pewno masz jakiegos znajomego który ma nsr (a nawet jak nie znajomy to zagadasz i powinien Ci pożyczyć jak nie jest c!pa) i wkręcić jego świecę do siebie, jeśli problem przestanie występować to masz już przyczynę ;)

dopóki nie wykluczysz świecy (czyli dopóki nie przyślą :D ) to zostaw dozownik w spokoju, naprawy zaczynaj od tych najprostszych ;)

w dodatku rozchodzi ona się na boki

Jak Ci iskra bije na boki to ja wywal do kosza, bo tak byc nie moze. Nowa swieca powinna zalatwic sprawe.

Ja robie taka mieszanke do KDX'a zeby dymil nawet na cieplym silnik i przy maxymalnej predkosci jest naprawde za mna sporo dymu, a swieca nie jest zalana