Skocz do zawartości

Przeróbka instalacji z 6V na 12V w Simsonie SR50

Gość SR80
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie co i jak trzeba przerobić żeby zmienić instalacje z 6V na 12V w Simsonie SR50.Wiekszość żeczy chyba oprót tylko kabli mam popalone(Elbe, cewki itd.), wiec wole dołożyć kilka groszy więcej i przerobić odrazu instalke na 12V niż napiawiać 6V.Prosze o porade co i jak trzeba zmienić żeby była 12Voltowa, co prawda mam schemat i z tego co widac nie wiele sie tam różni, ale jest on tak fatalniej jakości że więcej bym namieszal wzorując sie na nim niż naprawił, może już ktoś to przerabiał, i bedzie widział dosłowie co gdzie trzeba zmienić, oraz moze posiada bardziej przejzysty i zrozumiały schemat Instalacji 12V.Czekam na porady.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic142623.html masz tu to samo pytanie :) Cewek łatwo nie spalisz wiec odrazu ich nie przekreslaj. Podłączdo cewki od swiatła przedniego zarówkę reflektorową i sprawdz czy swieci. Tak samo sprawdz cewkę zasilajaca ładowanie akumulatora. Elbę mozesz zastąpic zwykłym przerywaczem kierunków wstawiając go pomiędzy zacisk 49 i 49a . zamiast obwadu ładowania w elbie dać zwykłą diode prostowniczą ok 6-10 amper pomiedzy zaciskiem 56 (lub 53 nie pamietam oznaczenia na elbie) a 49

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic142623.html  masz tu to samo pytanie :) Cewek łatwo nie spalisz wiec odrazu ich nie przekreslaj. Podłączdo cewki od swiatła przedniego zarówkę reflektorową i sprawdz czy swieci. Tak samo sprawdz cewkę zasilajaca ładowanie akumulatora. Elbę mozesz zastąpic zwykłym przerywaczem kierunków  wstawiając go pomiędzy zacisk 49 i 49a . zamiast obwadu ładowania w elbie dać zwykłą diode prostowniczą ok 6-10 amper pomiedzy zaciskiem 56 (lub 53 nie pamietam oznaczenia na elbie) a 49
Czytałem ten post już dawno......, słuchaj żeby to było takie proste jak piszesz to bym sie tu nie zwracał, poszłuchaj jestem elektronikiem ale nie motoryzacyjnym.. lecz wiem że nie można zastąpić tego Diodą prostwiniczą tak jak mówisz, elektroniczny modł ładowania nie wspominają już o symetrii ładowania ma jeszcze za zadanie odprowadzenie naddatku pradu po całkowitm naładowaniu akumulatora...., a sama dioda nic nie zdział tylko do wyprostuje za zminnego na słay bez jakiej kolwiek filtracji i stabilazacji wiec, wiec taki pomysł to tatalna lipa, nadaje sie ty prze sprzedaża na giełdzie zeby stwierdzić fakt ładowania.Cewki w iskrowniku-pradnicy usmazone wszystkie, nie wydają nawet milivolta napięcia, akumulator totalny złom przerywacz w elbie sprawny tylko co mi po nim jak tyrystor sterujący ładowaniem kosztuje tyle co nawa Elba.....Ja też powieszchowienie wiem jak to sie przerabia ale chciałbym porozmawiać z kim kto to juz robił, żeby weliminowac ryzyko porażki, i do tego mam totalnie nie widoczny schemat.....

widziałeś co siedzi w elbie w srodku? :-D W tej na 12V jes tyrystor i prosty komparator napiecia na scalaku .tyrystor spełnia dwie funkcje - prostowanie jednaopołowkowe i regulacja pradu w obwadzie ładowania. W starszych simsonach tych bez elby ładowanie rozwiązano w prostrzy sposób jedna dioda i to wszystko. jes to rozwiazanie fabryczne. przy jeżdzie na swiatłach akumulator nie ulegnie przeładowaniu a przy zgaszonych światłach ładowanie jest z odczepu cewki mniejszym napięciem. w elbie na 6V jest tranzystor mocy i komparator napięcia. regulator wpółpracuje z mostkiem lub też pojedynczą dioda. jeśli cewka ładowania ma jedną końcówkę uzwojenia podłączoną do masy to można smiało zastosować prostowanie jednopołówkowe diodą. Symetria ładowania nie jest wcale potrzebna a o jakim odprowadzeniu naddatku napiecia ty myślisz? Oryginalny regler tylko zmniejsza prąd ładowania w zależności od napiecia na akumularorze. Jeżeli w przerobionym ładowaniu napiecie na aku nie przekracza 7,2V na max obrotach to niema sie co martwic o przeładowanie aku , Przy instalce 12V napiecie max do ok14,4 -15V nie więcej. Napiecia sprawdż przy włączonych swiatłach . Cewkę ładowania spalisz tylko wtedy gdy przy zastosowaniu jednej diody zmienisz biegunowość akumulatora.Doprowadza to do zwarcia poprzez uzwojenie i jego przegrzanie. Do czgo potrzebna ci filtracja napiecia w simku? :mrgreen: Zakładasz audio? Zarówkom to nie stanowi różnicy tym bardziej sygnałowi dzwiękowemu. Tu masz linka do schematów http://www.republika.pl/arecki113/schematy/s51.JPG zauważ szczegół z didą do ładowania aku. Obok niej masz dławiki które praktycznie mozna pominąć. Zastosowana oryginalnie dioda jet stosowana w mostkach prostowniczych alternatorów samochodowych.

http://www.cyfronika.com.pl/semi/VIIIark3p1b.htm tu masz pokazane diody prostownicze do tego zastosowania. Prąd max ok 20-30A zapewni margines bezpieczeństwa przed uszkodzeniem diody w wyniku zwarcia lub odwrotnego podłączenia . Pozatym eliminuje intensywne grzanie mocno obciazonej diody. Diodę trzeba umieścic na radiatorze . mozesz uzyć BYV34/400 lub BYV42/200. Jeśli natomiast koniecznie chcesz mieć napięcie ładowania stabilizowane to po pierwsze trzeba by było odłączć cewkę ładowania od masy i wyprowadzić przewód do mostka prostowniczego np :KBPC5010 .Drugi przewód od cewki też do mostka. Następnie minus mostka do masy a plus do tranzystora mocy 2N3055 sterowanego przy uzyciu scalonego stabilizatora lm7815 .Na wyjściu z takiego regulatora będziesz miał 14,4V . Możesz też dać lm7808 przy napięciu na wyjściu 7,4V. z regulatora na akumulator. Tranzystor i scalak koniecznie na radiatorze i to dobrym! Powodzena.

ps . dioda którą masz jest za mała bo tylko na 3A. Szukaj wiekszych.