Konik Opublikowano 1 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2005 Witam.Jakiej twardosci uzywa sie sruby w motocyklach? Oczywiscie chodzi mi o sruby na ktore wywierana jest solinda sila (nie takie do mocowania np. kierunkow :P )Moze jeszcze uscisle: rozleciala mi sie sruba (przy dokrecaniu :P ) zaciskajaca oś tylniego kola na wahaczu. Kupilem twardosc 8.8 i zastanawiam sie: bedzie ok?Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POM Opublikowano 1 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2005 to nie jest twradosc tylko klasa wytrzymalosci jak masz mozliwosc to szukaj kalsy 12, kiedys byl temat o wytrzymalosci srub, jak nei znajdziesz poszukam norme na poniedzialek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konik Opublikowano 1 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2005 Dzieki. Tylko nadal nie wiem taka sruba 8.8 jaka ma klase. A po drugie czy moge na takiej przejechac troche czy nie powinienem dopoki nie znajde klasy 12.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 2 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2005 BYłtemacik o wytrzymałościach i to całkiem nie dawno, poszperaj w archiwum bo warto poczytać. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POM Opublikowano 2 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2005 na razie wstrzymaj sie nieco, az zakupisz 12, o klasach napisze w poniedzialek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SirAdam Opublikowano 4 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2005 Poco sie meczyc ?wystarczy poszukac :( http://www.off-road.pl/modules.php?name=Ne...article&sid=373 Google Twoim przyjacielem.................. SirAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solo Opublikowano 4 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2005 taka sruba wytrzymuje 640MPa na rozciaganie (pod warunkiem ze jest to sruba luzno pasowana). byly dywagacje juz na ten temat.W skrocie (mnie uczono tak): 8.8 to jest zapis 8*8*10MPa na rzociaganie dla srub luzno pasowanych a dla ciasnopasowanych jest to wytrzymalosc na sciskaniepozdrawiam [ Dopisane: 04-07-2005, 22:19 ]taka sruba wytrzymuje 640MPa na rozciaganie (pod warunkiem ze jest to sruba luzno pasowana). byly dywagacje juz na ten temat.W skrocie (mnie uczono tak): 8.8 to jest zapis 8*8*10MPa na rozciaganie dla srub luzno pasowanych a dla ciasnopasowanych jest to wytrzymalosc na sciskaniepozdrawiam ps jesli nie wiesz co to znaczy luzno lub ciasno pasowane to powiedz to ci wytlumacze.ewentualnie odsylam do norm lub poradnika mechanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 4 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2005 Napisz co to jest luźno i ciasnopasowana, chętnie zgłębie wiedzę na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POM Opublikowano 5 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2005 klasa podaje wartosc wytrzymalosci na rozciaganie oraz wartosc stosunku granicy plastycznosci do wytrzymalosci na rozciaganie (nominalnej) np klasa 12,9 to wytrzymalosc na rozciaganie rzedu 1200MPa i Re/Rm=90% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi