Skocz do zawartości

Kable wysokiego napięcia w B6

moratar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Udało się komuś wymienić same kable wysokiego napięcia bez rozwalenia cewki z Bandycie 600.

Mam problem z jednym kabelkiem zwłaszcza jak popada a nie chce bulić 700 zeta za całą cewke wolalbym 4zeta za kabel :)

Czy jest sens uciąć kabel i jakoś połączyć z nowym, albo owinąć go taśmą izolacyjna?

Wogule te ceny częsci są powalone cewka do garbusa kosztuje 90 zeta i wystarcza jedna a bandyta ma dwie. A pomysł sklejenia na stałe kabli z cewka to hamstow :) :evil2:

B6

Mnie też ten temat zaciekawił. W czasie jazdy w deszczu nie mam kłopotów, ale odpalanie po wilgotnej zimnej nocy czasami jest problematyczne. Akumulator jest nówka sztuka. Zawory i aźniki wyregulowane. Wymieniłbym przewody wysokiego, ale te nieszczęsne cewki są za drogie.

Jesli Bandyta ma takie same cewki i kable jak GSXF (a po info, ze do Bandita takze sprzedaja cewki razem z kablami sadze, ze tak) to da sie wyjac kable z cewki. Jak wyjmiesz cewke z moto to zobaczysz, ze oba kable spiete sa za pomoca takiego plastikowego zatrzasku który trzyma je w cewce i posiada az 4 zapadki. Nalezy delikatnie odgiac wszystkie 4 zapadki (cholernie trudna robota!) i od razu zejda oba kable z cewki.

Jest tylko jeden problem - ow plastik jest dosc kruchy i latwo przelamac go na odcinku miedzy pierwszy a drugim kablem.

Bez wyjecia zewki nawet nie ma co probowac wyjac zatrzaskow.

Może ślepak ze mnia ale jak zdejmowałem cewke to wyglądało troche inaczej. Cewka zalana - żadnych szczelin ani dziurek czy śrubek, wygląda jak jeden kawałek plastiku.

Myślałem o przecięciu obudowy cewki na pół, wzdłóż a potem śkleić i wzmocnić jakąś taśmy czy czymś. Tyle że szanse że nie uszkodze cewki tnać ją, mała szlifiereczką sa niemal zerowe :P

NIe wiem jak to wykombinowali w suzuki, ale u mnie w yamasze kable najzwyczajniej w swiecie wyciaga się z cewki a cewka tez jest w litej plastikowej obudowie bez możliwości rozkręcenia. Po prostu wyciągasz kable i wkładasz nowe na miejsce starych, ja tak zrobiłem i działa (odpukać) gitara!!

Lepiej nie rozcinaj tej cewki na pół to nie jest najlepszy sposób moim skromnym zdaniem...

PZDR

U mnie wyjecie tez nie stanowilo problemu - ale potem zaczely sie schody - skad wziac kable. Suzuki nie sprzedaje, bo twierdza, ze maja cale w komplecie z cewkami. W sklepie jak pokazalem kable to powiedzieli, ze takich nie maja...

Skonczylo sie wiec na poprawieniu mocowania kabli do fajek i od strony cewek. Na razie dzialaja bez problemu :notworthy: .