rg166 Opublikowano 25 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2005 Chciałbym dowiedzieć się czegos na temat kombinezonów motocyklowych.Czy spełniają one swoje zadanie w przypadku zderzenia z samochodem?? Do jakich prędkości wytrzymują one i skutecznie chronią motocykliste w trakcie szlifowania po asfalcie?? Chodzi mi tutaj o kombinezony "srednie" cenowo- w granicach 800-1000zł. Rodzice mają wątpliwości do skuteczności kombinezonów, chciałbym dowiedzieć się od Was czegoś na ich temat i uspokoić(??) rodziców. Czy kombinezon ochroni motocykliste, gdy dojdzie do zderzenia z samochodem, powiedzmy przy prędkości 60km/h?? dla nieochronionego człowieka jest to granica, przy której ma szanse przezycia. Jaka jest granica przy kombinezonach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2005 Czy spełniają one swoje zadanie w przypadku zderzenia z samochodem?? jak przywalisz klatką piersiowa w samochód lub latarnie z duzą siłą to nic Ci nie pomoże... ale ślizgi i tym podobne sprawy - oczywiście, kombinezon ratuje o czym przekonujemy się z dnia na dzień czytając dział Szkoła jazdy, stunt, wypadki.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 25 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2005 Kombi raczej nie uchroni przed skutkami zderzenia z przeszkoda. Ochroni w trakcie szlifu,a protektory zminimalizuja skutki upadku o glebe w newralgicznych miejscach. Jezeli Twoi rodzice maja watpliwosci co do dzialania kombi...to sorry-ale chyba cos jest nie tak :roll: Dodatkowo dobre ciuchy na moto pelnia wazna funkcje-zapobiegaja przewianiu i przechlodzeniu,co dla jezdzacych w zwyklych ciuchach moze sie skonczyc niezlymi problemami w stawach w pozniejszym okresie. Dobre kombi(skora) wytrzyma szlif z predkosci nawet ponad 300km/h(patrz zawodnicy na torze), oczywiscie jezeli po drodze w nic sie nie uderzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUZIPOWER Opublikowano 25 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2005 wytrzyma szlif z predkosci nawet ponad 300km/h(patrz zawodnicy na torze), oczywiscie jezeli po drodze w nic sie nie uderzy.popieram ! majac kombi przy szlifie moze sie skonczyc na siniakach i przypalonej troszke skorce (efekt podobny do tego jak przejezdzisz kilka razy dlonia szybko po dywanie - nagrzeje sie raczka !) chyba, ze mocno walniesz o asfalt, lub niefortunnie upadniesz i cosik zlamiesz, ale napewno nie bedziesz potrzebowal "przeszczepow skory" ;-) (zwykle ciuchy pod wplywem tarcia o asfalt zaczynaja sie wtapiac w rane... nie mowie juz o przypadkach szlifa cialka "do kosci" - mam znajomego... niesmacznie wyglada !) ja kupilem kombi dainese "K" za 850 zl (pozdrawiam sprzedajacego) byl juz przetestowany - kolega zalapal shime i przy 140 szlifowal asfalt - kilka siniakow i przygrzan (ktore wytlumaczylem wyzej) uwazam, ze lepiej kupic kombi lepszej klasy (znanej marki) ale uzywany, niz nowke firmy "no-name" to samo kask - nie oszczedzaj ! ja kupilem jakis "max" i powiem szczerze - niepewnie sie czuje na "maxa" :D dlatego bede teraz zmienial kachol na dobra, znana firme ! rekawiczki - uwazam, ze "utika" starczy - stosunkowo tanie, a dobre (choc moje mocno farbuja na deszczu...) no i buty - TO SAMO co kombi ! czemu nie uzywki - jak sie boisz to sa srodki w aptece na rozne odkazania itp. ! a w razie W nie bedziesz mial stopy tylem na przod !!! pokaz rodzica ta stronke jezeli maja watpliwosci ! wszystko co zwieksza twoje bezpieczenstwo jest wskazane, a nawet powiedzial bym wymagane ! ale trzeba pamietac, ze kombi nie zrobi z ciebie niesmiertelnego, ani nie dostaniesz bonusowego dodatkowego zycia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salata123 Opublikowano 26 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2005 Kup kombi z poduszkami :D ale to już nie ta granica cenowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUZIPOWER Opublikowano 26 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2005 Kup kombi z poduszkami ale to już nie ta granica cenowa...o poduszkach to w ogole nie mowie - to juz kosmos jest ! a cena... nie mam pojecia ale uwazam, ze 6-7 tys by mi nie starczylo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi