Skocz do zawartości

Składanie silnika - Łozyska,Karter, Wał

Gość Jankovich
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jankovich

Mam takie pytanko...Jak składać silnik, będę to robił pierwszy raz....

Mój motorek to MZ 251...

Zacznijmy od poczatku mam zamiar wymienić wszystkie łozyska....Przejrzałem całe forum i znalazłem kilka tematów które nie dokońca mnie uświadomiły....A mianowicie nurtuje mnie temat podgrzewania karterów...Te metody które pamiątam to:Kaloryfer, polewanie wrzącą wodą, różnego rodzaju nagrzewnice, piekarnik, kuchenka elektryczna, farelka z termoobiegiem....Natomiast wiele osób było przeciwko nagrzewaniu gdyż powoduje to....nie wiem czy dobrze pamiętam...coś z aluminium...że po takim nagrzewaniu podczas eksploatacji mogą się nam kręcić łożyska w swoich miejscach i wyrabiać dziury w karterach....To w końcu jak to robić.....Druga rzecz to powiedzmy ze już mam nowe łożyska w karterach i wszystko cacy.....Jak złozyć to do kupy, chodzi konkretnie o wał....Z tego co czytałem to jedni odrazu wciskaja łożyska na wał a później podgrzewają kartery i to razem do kupy.....Powiedzmy ze ja będę miał łożyska w karterach mam je podgrzewać,a wał na chwile do zamrażarki????? Prosze o odpowiedzi,ale bardzo łopatologiczne....bo jestem zielony.....Jedyna wiedza jaką posiadam to z tego forum..........

wiec tak- pogrzewanie karteró nie niszczy ich!!! niszczą sie w momencie gdy na sucho wbijamy w nie łozyska. Co do wału i łożysk- są różne metody- albo pogrzewamy łożyska i wciaskamy na wał- czekamy aż ostygnie i wciskamy w gorące akartery, albo tak jak mówiłeś- jednak jest małe "ale"- przy gorących karterach nie dociągajmy śrub za mocno - łatwo wtedy zerwać gwint