Gość Jankovich Opublikowano 2 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2005 Mam takie pytanko...Jak składać silnik, będę to robił pierwszy raz.... Mój motorek to MZ 251... Zacznijmy od poczatku mam zamiar wymienić wszystkie łozyska....Przejrzałem całe forum i znalazłem kilka tematów które nie dokońca mnie uświadomiły....A mianowicie nurtuje mnie temat podgrzewania karterów...Te metody które pamiątam to:Kaloryfer, polewanie wrzącą wodą, różnego rodzaju nagrzewnice, piekarnik, kuchenka elektryczna, farelka z termoobiegiem....Natomiast wiele osób było przeciwko nagrzewaniu gdyż powoduje to....nie wiem czy dobrze pamiętam...coś z aluminium...że po takim nagrzewaniu podczas eksploatacji mogą się nam kręcić łożyska w swoich miejscach i wyrabiać dziury w karterach....To w końcu jak to robić.....Druga rzecz to powiedzmy ze już mam nowe łożyska w karterach i wszystko cacy.....Jak złozyć to do kupy, chodzi konkretnie o wał....Z tego co czytałem to jedni odrazu wciskaja łożyska na wał a później podgrzewają kartery i to razem do kupy.....Powiedzmy ze ja będę miał łożyska w karterach mam je podgrzewać,a wał na chwile do zamrażarki????? Prosze o odpowiedzi,ale bardzo łopatologiczne....bo jestem zielony.....Jedyna wiedza jaką posiadam to z tego forum.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 2 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2005 wiec tak- pogrzewanie karteró nie niszczy ich!!! niszczą sie w momencie gdy na sucho wbijamy w nie łozyska. Co do wału i łożysk- są różne metody- albo pogrzewamy łożyska i wciaskamy na wał- czekamy aż ostygnie i wciskamy w gorące akartery, albo tak jak mówiłeś- jednak jest małe "ale"- przy gorących karterach nie dociągajmy śrub za mocno - łatwo wtedy zerwać gwint Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi