Gość Christoforrus Opublikowano 10 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2005 Witam to mój pierwszy post. Sprawa tyczy się całkowitego braku ładowania. Posprawdzałem wszystko co się dało.. Połączenia, prostownik (wszystkie diody dają w kierunku przewodzenia, a w drugą stronę stoją). Szczotki sprawdziłem na pierwszym miejscu i lipa. Na przewodzie wzbudzenia jest jakiś minimalny prąd rzędu 0.4V, ale nie skacze powyżej. Na 3 przewodach uzwojenia alternatora też coś tam śmiga, ale jest to b.mały prąd rzędu 1V i naprawde na obrotach ledwo skacze.. Jak myślicie, czy to może być wina wirnika? Regler kupiłem nowy elektroniczny. A jeśli już czy ktoś zna miejsce w Warszawie, gdzie dało by się go (wirnik) zregenerować? A może to stojan, jak to sprawdzić, czy nie ma przebicia?Pozdrawiam, Krzysztof vel. Początkujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Christoforrus Opublikowano 17 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2005 Fajnie, że zostałem wysłuchany :) No więc sprawa stała się jasna, nawet stary regler byl dobry. Pojechałem i kupiłem oryginalny alternator (stojan) na Ząbkowskiej za 47zł :!: Jak na moje oko to okazja tym bardziej, że na Targowej cenili się na 160... Ceny warszawa.Założyłem i ładuje jak dziki osioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 17 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2005 Na 3 przewodach uzwojenia alternatora też coś tam śmiga' date=' ale jest to b.mały prąd rzędu 1V i naprawde na obrotach ledwo skacze.. [/quote']wysluchac zostales wysluchany, ale nie zrozumiany, przynajmniej przeze mnie. widziales kiedys prad w V?? jezeli nawet sie pomyliles, to miales zla metode sprawdzania usterek. na przyszlosc: robi sie wpierw na "sucho" mierzac rezystancje stojana i wirnika, a nastepnie sprawdza sie regler juz w trakcie pracy silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Christoforrus Opublikowano 19 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2005 Jak to juz ktos powiedzial na tym forum: "To nie jest Katedra Maszyn Elektrycznych Politechniki Forumowej". Prad to nie napiecie, ale mimo wszystko jednak udalo Ci sie mnie zrozumiec, wiec o co chodzi :?: Nie przeczytales podpisu pod moim postem:Krzysztof vel. Poczatkujacy.Dzieki za rade :lapagora: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi