Skocz do zawartości

Virago 535 swiezo kupiony i juz problem :(

MarioPoznań
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy takie wylaczanie moze spowodowac awrie silnika?
Gdyby mogło spowodowac awarię to chyba nie montowaliby tego 8) Ostatnio rozmawiałem ze znajomym mechanikiem' date=' który wytłumaczył mi że w przypadku wyłaczenia tym przełącznikiem (mimo tego że kluczyk jest w pozycji ON) napięcie podawane jest tylko na lampkę kontrolną luzu (wszyskie inne moduły są odcięte).

Swego czasu była dość burzliwa dyskusja na 4UM o poprawnym wyłączaniu silnika. Spróbuj poszukać.

mozliwosc odpalenia na 1 biegu
Nie tylko na 1. ale na każdym.

Czyli na to wyglada ze okreslenie "wylacznik awaryjny" w instrukcji obslugi jest lekko na wyrost.

Dzieki Krasnal na wytlumaczenie roznicy :D

Nie tylko na 1. ale na każdym.
Tak, tak - o tym myslalem.

Pozdro

Witam !!

Ja mialem takie same objawy jak kupilem swoja maszyne, ale po wymianie swiec i fajek wszystko wrocilo do normy a jezeli chodzi o ten czujnik to tez posiadam. Nawet dziala !!! Mozesz jescze zanim zaczniesz na dobre jezdzic wymienic olej i filtry oraz zrobic synchronizacje gaznikow bo mimo ze byli wlasciciele mowia ze wszystko bylo robione to jest z tym czasem troche inaczej.

Pozdrawiam

Jesli nie kupowałeś od znajomego albo z baaardzo zaufanego źródła (komisy do nich nie należą) to powinieneś:

1 - wymienić olej i filtr oleju (koszt ok 130 zł)

2 - wymienić olej w przekladni kardana (koszt ok 5 zł bo wchodzi tylko 2 setki)

3 - wymienić lub bardzo dobrze oczyścić filtr powietrza (koszt 70 zł)

4 - skoro przerywa to wymienić świece i kable (świece po 11 zł za szt, kable nie pamiętam)

5 - najlepiej byłoby wyregulować gaźnik i zawory (zanim wypalisz gniazda jak się podeprą zaworki) i tu poszukaj rozsądnie niedrogiego mechanika, bo Virówka ma tylko po 2 zawory na cylinder więc roboty nie jest dużo (koszt około 150 zł zawory + gaźnik łącznie).

Popatrz jeszcze na uszczelniacze na przednim widelcu. Jeżeli lagi są mokre od oleju to wymień siemeringi (koszt 26 zł za kpl + olej około 15 zł bo wchodzi mało). To można zrobić samemu jeśli ma się troche smykałki. Ale jeśli lagi są suche to wszystko jest ok, albo gorzej - nie ma wcale oleju! Niech ktoś z bardziej doświadczonych kumpli się przejedzie i zobaczy jak działa zawieszenie z przodu.

No i po tym w drogę i jeżeli coś nie gra to pytaj na forum. Jak wydałeś 6, czy 8 czy też 10 tys na motocykl to nie zepsuj go sobie oszczędzając 300 zł na początkowe wymiany i regulacje.

Co do cen części i akcesoriów to możesz zobaczyć np. na www.sklepmotocyklowy.pl tam wpisz model motocykla i wyszukaj wsyzstko co do niego mają.

Po pytaniach widze, że pewnie nie masz instrukcji więc jeszcze przypomnę, że warto napompować koła zgodnie z ciśnieniami napisanymi na naklejce (prawa strona wahacza tylnego) i nie zapominać o regulacji wstępnego napięcia sprężyn tylnich. Zrobisz to samemu np kluczem rowerowym (jeśli nie masz fachowego).

Pozdrawiam Viagrowca i zyczę miłej jazdy.

Inhalt dziekuje za podpowiedzi! A wiec swiece kupilem nowe (groszowe sprawy) i juz wszystko ladnie chodzi.W tym tyg. bede zmienial olej w silniku i wale kardana,bo juz wiem jak to sie robi (poza tym mam smykalke do napraw-mam malucha,to juz wszystko wyjasnia :D Gaziory sa wyregulowane,opony mam nowe,ogolnie wszytsko cacy :D A przednia zawiecha tez ladnie dziala i olej nie leci,tylnia ustawilem na najbardziej miekka ;) Moto kupilem za 7 tys rok 93 (koncowka) moto z niemiec ma przejechane 22 tys. wszystko udokumentowane,jezdzili nim jacys dziadkowie :P Stan idealny,na prawde nie powiedzial bym ze ta Virowka ma tyle lat :)

P.S Swietna atmosfera panuje na tym forum! Pozdrawiam wszystkich!! :P