Jump to content

Zmiana poduszek policzkowych

Recommended Posts

Siemka, kupiłem ostatnio nowy kask, przesiadłem się z HJC na Sharka. Jako że w HJC rozmiar posiadałem wg rozmiarowki M - i był lekko przymały, policzki po 3 latach przygryzałem - to zdecydowałem przymierzyć rozmiar M i L z sharka. Okazało się, że M ma mniejszą skorupę i efekt był taki, że mimo naciągnięcia kasku do oporu miałem wrażenie, że nie zamyka się on wyściółką pod brodą. Natomiast w przypadku L wszystko było ok, ale okazało się, że jest lekko luźny - ale 100 razy wygodniejszy niż rozmiar M. 

Zacząłem się zastanawiać, czy można fizycznie odrobinkę zmniejszyć rozmiar kasku i wyczytałem, że można zmienić poduszki policzkowe. W sklepie gdzie kupowałem kask, znaleźli poduszki o grubości 30 mm, ale co się okazało, to 30 mm ja już posiadam, więc zacząłem się zastanawiać, czy jeśli wrzucę poduszki z mniejszej skorupy, to będę odczuwał różnice??? Czy ten kask zejdzie te kilka mm z rozmiaru w dół???

Czy może jednak zakładając policzki 30 mm z mniejszej skorupy efektu nie zauważę??

Z góry dzięki za wszelkie pomocne informacje

LWG i pozdrawiam.