Skocz do zawartości

Ktm sxf 505 zgasł podczas jazdy I nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Siema wszystki mam problem z ktm sxf505. Jechałem i nagle zaczął mi chamowac silnikiem okazało się że płyń mi uciekał wężykiem od hlodnicy przelewowym najpierw wymienilem cewke I palec dalej kreci i nie chce złapać przeczyściłem wszystkie styki i dalej nic niewiem co go boli pomóżcie 

W związku z tym że hamował silnikiem i uciekał płyn z chłodnicy wymieniłeś cewkę i palec rozdzielacza zapłonu, tak? To dość niezwykła reakcja na taką usterkę. Szczególnie ta wymiana palca w jednocylindrowym silniku.  A iskrę na świecy ma? Jeśli tak to próbuj uruchomić silnik na plaka

Edytowane przez Stefan Kowalski

Okej dzieki za podpowiedz cewke wczesniej sprawdziłem za pomocą nowej swiecy i zero iskry dlatego pomyślałem że to wina cewki i oddałem ją do mechanika motocyklowego i nie działała 

Siema plak nic nie pomógł ale zauważyłem że jest słaby akumulator czy to może być przyczyną a i na placu szczelil ogniem z rury

Edytowane przez Bartek199611

Plak pomoże jeśli nie dochodzi paliwo,  przy braku iskry trzeba szukać przyczyny w innym miejscu. To nie tylko uszkodzenie cewki jest możliwa przyczyną. Może to być brak zasilania, który może być np z powodu uszkodzonej stacyjki, urwanego przewodu, zaśniedziałych przewodów, uszkodzonego wyłącznika zapłonu, spalonego bezpiecznika. Przyczyną może być uszkodzony czujnik wału, moduł zapłonowy, ECU. Może być uszkodzony przewód zapłonowy, fajka, świeca. Niekiedy również uszkodzony kluczyk i zablokowany immobiliser. Tak pokrótce. Pewnie jeszcze kilka przyczyn których nie wymieniłem.

A mechanik motocyklowy to co mówi? Znalazł jakąś przyczynę, czy tylko wymienił cewkę. Skąd wiadomo że nie działała?