Narky Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Witam Opisze problem od początku. Zakupiłem EXC 300 z 2000r, Motocyklem zrobiłem może z 15 mth po czym wziąłem się za generalke. Po generalce 5mth bez problemu, w pewnym momencie podczas jazdy motocykl zgasł, jakby brakło mu paliwa, lecz kopnąłem odpalił, jechał kawałek i zaczął przerywać, na niskich obrotach, na wyższych było okej, zatrzymałem się pomacałem konektory zapłon-moduł zapłonowy. Motocykl odpalił trzymał obroty pojechał dalej bez problemu. Przejrzałem instalacje nie zauważyłem nieprawidłowości, stwierdziłem, że gdzieś był słaby styk na przewodzie od impulsatora. Tydzień później wyjazd na piachowe podjazdy, jeździł bez problemowo przez 5 godzin, pod koniec jazdy nagle zgasł na wysokich obrotach, jakby nagle brakło iskry, podmieniłem świece odpalił, dojechał do bazy trzymał orboty. Tydzień później próbuje odpalić, nie da rady, brak iskry. I od tego momentu nie moge zlokalizować problemu. Sprawdziłem chyba wszystko. Dane z serwisówki : Zapłon Kokusan 2k-3 -Pomiar cewek spod magneta -Czerwony + zielony przewód ( impulsator ) - około 100ohm -czarnoczerwon + białoczerwony - około 13 ohm reszta od ładowania świateł na to nawet nie patrze -Cewka wysokiego napięcia -niebieskobiały+ 0 na silniku - około 0,5 ohm -niebieskobiały + przewód zapłonowy - 10-16 kohm Moje pomiary wyglądają następująco : -Impulsator = 111ohm -czerwonoczarny+ białoczerwony - 14 ohm Cewka WN -Niebieskobiały + 0 = 1 ohm -Niebieskobiały+ przewód zapłonowy = 6kohm ( tutaj jest spora różnica, ale porównałem z innymi serwisówkami od nowszych modeli właśnie taki opór ma być ). Podmieniana fajka, przewód zapłonowy, świeca. Napięcie dochodzące do cewki WN około 200-250V, podczas kopania. Na fajce nie wiem wywala poza skale. Lecz iskry brak. Napięcie wychodzące z przewodów impulsatora to 1max 2V, nie wiem czy nie jest zbyt małe. Samego modułu zapłonowego nie wiem jak sprawdzić, jest nierozbieralny. Dodam, że ma lekko pękniętą obudowę. Podmieniałem impulsator, dalej bez iskry. Może ktoś naprowadzi mnie gdzie szukać problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi